ЕКОНОМИЈА

Рекордна поскупљења у Италији, килограм хлеба кошта и до 10 евра

Инфлација и рат у Украјини, поред цена гаса и струје, доводе до повећања цена брашна, житарица и кукуруза у Италији и до 13 пута. Просечна цена хлеба је 5,31 евро за килограм, али негде достиже и до 10 евра што представља рекордно поскупљење у Италији.
Sputnik
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ЧИТАОЦЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).

Већ након само једне недеље рата у Украјини цена кукуруза у Италији, која увози чак 64 одсто пшенице, порасла је за 17 процената, а соја за прехрану животиња за шест посто. То је анализа Колдиретија (највећег удружења за заступање и помоћ италијанској пољопривреди) на основу анализе берзе у Чикагу која је светска референца за трговину пољопривредних производа.
Оно што доводи до повећања цена, јесте затварање лука на Црном мору које спречава испоруке и ствара несташице на светском тржишту где Русија и Украјина заједно чине 29 одсто извоза пшенице и 19 посто кукуруза.
То директно погађа Италију која је увозник 64 посто пшенице за производњу хлеба и 53 одсто кукуруза за исхрану стоке, показује Колдиретијева анализа.
Такође, та анализа приказује и да је Украјина други добављач кукуруза Италије са уделом од нешто више од 20 одсто, али такође гарантује пет посто националног увоза пшенице.
„Ово је тренутак велике неизвесности услед рата у Украјини. Ми ћемо се трудити да хлеб не недостаје на столовима Италијана и надамо се да пекари неће подићи цене с обзиром на то да знају кроз шта пролазе породице“, изјавио је Матео Кунсоло, председник Удружења Пекара града Милана и околине.
Изузетно високо повећање цена бележе бензин, риба, воће и поврће.
Цене бензина на пумпама у једном моменту на северу Италије су достигле и 2,5 евра.

Цене хлеба

Међутим, ситуација на терену је другачија. Од сировина до хлеба – израчунава Assoutenti (Удружење за заштиту потрошача), цена расте и до 13 пута.
У Италији је дошло до пораста цена хлеба чија је просечна цена 5,31 евро по килограму. У граду Форли је достигла и 9 евра по килограму, а у Ферари рекордних 9,8 евра.
Што се тиче тестенина, просечан килограм коштао је два евра, а сада достиже и цену до 4,71 евро, колико је у најскупљој Каљарији на Сардинији.
РУСИЈА
Лукашенко: Пшеница је ново злато и нафта
Венеција је такође скупа, са килограмом свежег хлеба који се у просеку продаје за 5,52 евра, а највиша достигнута цена је 8,5.
Цене преко шест евра по килограму бележе се у многим градовима, од Милана до Барија, од Анконе до Маћерате, Болоње, Болцана, Модене, Ређо Емилије, Трента и Удина.
Најјефтиније провинције су Напуљ (максимално 2 евра), Козенца (2,5 евра) и Беневенто (2,65 евра).

Колико ће трошити италијанске породице у 2022. години

Федерконзуматори (Удружење за заштиту потрошача и пружање информација) је предвидео на почетку године да ће свака италијанска породица морати да издвоји 1.719 евра више у 2022. години него у претходним за основне животне потребе: 299 евра више за храну, 172 евра за транспорт, 824 евра за струју и гас, 23 евра за воду, 83 евра више за школске књиге.
Данас се њихово предвиђање попело на 2.354 евра по породици за 2022. годину: још 288 евра за бензин, 129 евра више за храну које је потребно додати на оних 299 евра и 218 евра за струју, гас и воду.
Пре Божића килограм пасте у самопослузи је коштао око 0,89 цента а сада 1,50 евра док је просечна цена хлеба који је коштао око 3,5 евра за килограм сада преко пет евра, преноси РТС.
ЕКОНОМИЈА
Европска привреда под антируским санкцијама– најгоре тек следи
Коментар