- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Рекордна поскупљења у Италији, килограм хлеба кошта и до 10 евра

CC0 / Pixabay/Nordwing / Ражани хлеб
Ражани хлеб - Sputnik Србија, 1920, 23.03.2022
Пратите нас
Инфлација и рат у Украјини, поред цена гаса и струје, доводе до повећања цена брашна, житарица и кукуруза у Италији и до 13 пута. Просечна цена хлеба је 5,31 евро за килограм, али негде достиже и до 10 евра што представља рекордно поскупљење у Италији.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ЧИТАОЦЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).

Већ након само једне недеље рата у Украјини цена кукуруза у Италији, која увози чак 64 одсто пшенице, порасла је за 17 процената, а соја за прехрану животиња за шест посто. То је анализа Колдиретија (највећег удружења за заступање и помоћ италијанској пољопривреди) на основу анализе берзе у Чикагу која је светска референца за трговину пољопривредних производа.
Оно што доводи до повећања цена, јесте затварање лука на Црном мору које спречава испоруке и ствара несташице на светском тржишту где Русија и Украјина заједно чине 29 одсто извоза пшенице и 19 посто кукуруза.
То директно погађа Италију која је увозник 64 посто пшенице за производњу хлеба и 53 одсто кукуруза за исхрану стоке, показује Колдиретијева анализа.
Такође, та анализа приказује и да је Украјина други добављач кукуруза Италије са уделом од нешто више од 20 одсто, али такође гарантује пет посто националног увоза пшенице.
„Ово је тренутак велике неизвесности услед рата у Украјини. Ми ћемо се трудити да хлеб не недостаје на столовима Италијана и надамо се да пекари неће подићи цене с обзиром на то да знају кроз шта пролазе породице“, изјавио је Матео Кунсоло, председник Удружења Пекара града Милана и околине.
Изузетно високо повећање цена бележе бензин, риба, воће и поврће.
Цене бензина на пумпама у једном моменту на северу Италије су достигле и 2,5 евра.

Цене хлеба

Међутим, ситуација на терену је другачија. Од сировина до хлеба – израчунава Assoutenti (Удружење за заштиту потрошача), цена расте и до 13 пута.
У Италији је дошло до пораста цена хлеба чија је просечна цена 5,31 евро по килограму. У граду Форли је достигла и 9 евра по килограму, а у Ферари рекордних 9,8 евра.
Што се тиче тестенина, просечан килограм коштао је два евра, а сада достиже и цену до 4,71 евро, колико је у најскупљој Каљарији на Сардинији.
 Пшеница  - Sputnik Србија, 1920, 22.03.2022
РУСИЈА
Лукашенко: Пшеница је ново злато и нафта
Венеција је такође скупа, са килограмом свежег хлеба који се у просеку продаје за 5,52 евра, а највиша достигнута цена је 8,5.
Цене преко шест евра по килограму бележе се у многим градовима, од Милана до Барија, од Анконе до Маћерате, Болоње, Болцана, Модене, Ређо Емилије, Трента и Удина.
Најјефтиније провинције су Напуљ (максимално 2 евра), Козенца (2,5 евра) и Беневенто (2,65 евра).

Колико ће трошити италијанске породице у 2022. години

Федерконзуматори (Удружење за заштиту потрошача и пружање информација) је предвидео на почетку године да ће свака италијанска породица морати да издвоји 1.719 евра више у 2022. години него у претходним за основне животне потребе: 299 евра више за храну, 172 евра за транспорт, 824 евра за струју и гас, 23 евра за воду, 83 евра више за школске књиге.
Данас се њихово предвиђање попело на 2.354 евра по породици за 2022. годину: још 288 евра за бензин, 129 евра више за храну које је потребно додати на оних 299 евра и 218 евра за струју, гас и воду.
Пре Божића килограм пасте у самопослузи је коштао око 0,89 цента а сада 1,50 евра док је просечна цена хлеба који је коштао око 3,5 евра за килограм сада преко пет евра, преноси РТС.
Застава ЕУ и еври - Sputnik Србија, 1920, 20.03.2022
ЕКОНОМИЈА
Европска привреда под антируским санкцијама– најгоре тек следи
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала