ЕКОНОМИЈА

Мађарска авионом из Русије допремила гориво за нуклеарну електрану

Мађарска је добила прву испоруку нуклеарног горива за нуклеарну електрану Пакс из Русије, а оно је допремљено авионом, будући да испорука железницом није била могућа, рекао је министар спољних послова те земље Петер Сијарто.
Sputnik
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Петер Сијарто је поновио да је Мађарска одбацила било какве санкције на руску нафту и гас, и додао да је увођење санкција у вези са активностима повезаним са нуклеарном енергијом „црвена линија“ за ту земљу.
„Гориво за електрану Пакс је увек стизало из Русије железницом преко Украјине, нажалост то више није могуће, тако да смо морали да пронађемо алтернативни начин за допремање", рекао је Сијарто у снимку објављеном на Фејсбуку из Брисела.
Навео је да је пошиљка стигла преко ваздушног простора Белорусије, Пољске и Словачке у Мађарску уз одобрење све три земље, пошто нуклеарна енергија не подлеже никаквим санкцијама Европске уније.
Нуклеарна електрана Пакс има четири блока и производи готово половину струје у Мађарској. Та земља намерава да прошири нуклеарну електрану са два нова блока у сарадњи са „Росатомом“.
СВЕТ
Брисел кажњава Мађарску чим је Орбан победио – бумеранг се враћа у ЕУ
РУСИЈА
Орбан о одрицању од руског гаса : Није довољно само „обући џемпер“, то је крах за економију
Коментар