- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Мађарска авионом из Русије допремила гориво за нуклеарну електрану

CC BY 2.0 / IAEA Imagebank / Нуклеарна електрана Пакш у Мађарској
Нуклеарна електрана Пакш у Мађарској - Sputnik Србија, 1920, 07.04.2022
Пратите нас
Мађарска је добила прву испоруку нуклеарног горива за нуклеарну електрану Пакс из Русије, а оно је допремљено авионом, будући да испорука железницом није била могућа, рекао је министар спољних послова те земље Петер Сијарто.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Петер Сијарто је поновио да је Мађарска одбацила било какве санкције на руску нафту и гас, и додао да је увођење санкција у вези са активностима повезаним са нуклеарном енергијом „црвена линија“ за ту земљу.
„Гориво за електрану Пакс је увек стизало из Русије железницом преко Украјине, нажалост то више није могуће, тако да смо морали да пронађемо алтернативни начин за допремање", рекао је Сијарто у снимку објављеном на Фејсбуку из Брисела.
Навео је да је пошиљка стигла преко ваздушног простора Белорусије, Пољске и Словачке у Мађарску уз одобрење све три земље, пошто нуклеарна енергија не подлеже никаквим санкцијама Европске уније.
Нуклеарна електрана Пакс има четири блока и производи готово половину струје у Мађарској. Та земља намерава да прошири нуклеарну електрану са два нова блока у сарадњи са „Росатомом“.
Виктор Орбан - Sputnik Србија, 1920, 06.04.2022
СВЕТ
Брисел кажњава Мађарску чим је Орбан победио – бумеранг се враћа у ЕУ
Мађарски премијер Виктор Орбан - Sputnik Србија, 1920, 01.04.2022
РУСИЈА
Орбан о одрицању од руског гаса : Није довољно само „обући џемпер“, то је крах за економију
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала