РУСИЈА

„Гаспром експорт“ од 21. маја обуставља испоруку гаса финској компанији због неплаћања у рубљама

Руска компанија „Гаспром експорт“ саопштила је да ће од 21. маја обуставити испоруку гаса финској компанији „Гасум“, пошто до краја радног дана 20. маја није платила априлске испоруке гаса у рубљама.
Sputnik
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

„Према стању од краја радног дана 20. маја (рок за плаћање, предвиђен уговором), ‘Гаспром експорт’ није добио од компаније ‘Гасум’ уплату за гас који јој је испоручен у априлу. Због тога је ‘Гаспром експорт’ обавестио ’Гасум’ да обуставља испоруке гаса, почев од 21. маја 2022. године, па све до момента добијања уплате у складу са процедуром, утврђеном указом руског председника“, наводи се у саопштењу.

Раније је компанија „Гасум“ саопштила да ће испоруке гаса из Русију у Финску бити обустављене 21. маја у 7 сати ујутру.
Према информацијама, „Гаспром експорт“ је у априлу упутио захтев финској компанији да је плаћања предвиђена уговором убудуће потребно да извршава у рубљама, а не у еврима. Међутим, компанија „Гасум“ није прихватила предлог руске компаније и тим поводом обратила се, позивајући се на уговор, арбитражном суду.
Председник Русије Владимир Путин потписао је 31. марта указ према коме непријатељске земље убудуће гас треба да плаћају у рубљама. Руски лидер је наложио компанији „Гаспром“ да пребаци уговоре у рубље. Он је поручио да ће Русија наставити да испоручује гас у складу са уговореним количинама и ценама.
ЕКОНОМИЈА
Медији: ЕУ нашла решење како да купује руски гас упркос санкцијама
РУСИЈА
Блумберг: Двадесет европских компанија отворило рачуне у Гаспром банци
РУСИЈА
Кремљ: Нова схема за гас не значи тренутни прекид испорука
Коментар