Препорука да се током врелих дана једе топла храна која подстиче знојење није мит, јер ћемо се на тај начин брже расхладити. Требало би јести храну која се лако вари, па је интегралне житарице и месо боље заменити поврћем.
Краставац
Краставац у великом проценту садржи воду. У питању је нискокалорична храна и можете да је једете колико год желите без осећаја кривице. Штета изазвана топлотним таласом је последица ниског нивоа хидратације у телу, а краставац ту ситуацију може да поправи.
Парадајз
Парадајз, осим што садржи воду, има и антиоксидативна и противупална својства. Богат је витаминима А, Ц и К. Стога је једна од најбољих летњих намирница за врућине.
Сок од парадајза је, такође, здрава опција. Да бисте заштитили кожу од врућине, парадајз користите и у нези коже.
Зелено поврће
Зелено поврће састоји се од од 80 до 95 одсто воде, због чега се лако вари. То значи да брзо пролази кроз систем органа за варење, дајући осећај хлађења у телу.
Диња
Хладна диња гаси и најинтензивнију жеђ, а има је у изобиљу током летних месеци. Диња има мало калорија и висок садржај воде (95 одсто).
Броколи
Броколи је бога влакнима који подстичу варење, одржавају низак шећер у крви и спречавају затвор. Такође, иако тако не изгледа, броколи у себи садржи висок проценат воде.
Супа
Иако нас супа подсећа на хладан зимски дан, рецепти с високим садржајем течности помажу хидратацији. Избор лаганије супе од поврћа уместо тешке месне супе претвара избор зимске хране у прикладнију летњу опцију.
Бобичасто воће
Током лета потребно је уносити доста бобичастог воћа. Јагоде, купине, боровнице, малине и бруснице су изузетно алкалне намирнице, пренео је портал „Кликс“. Оне, према традиционалној кинеској медицини, стварају хладну енергију у телу.