ДРУШТВО

Здрава исхрана може да одложи почетак менопаузе

Многи фактори утичу на време уласка у менопаузу — од генетике, индекса телесне масе, навика нездравог живота и пушења. Студија са Универзитета у Лидсу сугерише да можда постоји још један показатељ за почетак менопаузе а то је храна коју сваки дан једете.
Sputnik
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Истраживачи су открили да је исхрана која се састоји углавном од здраве хране попут рибе и свежих махунарки, као што су грашак и боранија, повезана са одлагањем менопаузе за скоро три године. Ово се заснива на просечној старости жена које започну менопаузу, што је 51 година у Британији, Сједињеним Државама и Аустралији.
Са друге стране, учесници који су конзумирали много рафинисане беле тестенине и пиринча имали су већу вероватноћу да ће менопауза почети годину и по дана раније од просека.

Менопауза и исхрана

Студија је обухватила више од 14.000 жена у Великој Британији, које су испуниле опсежан упитник који се односио на исхрану. Четири године касније, истраживачи су открили да је више од 900 испитаних жена доживело природан почетак менопаузе, што значи да нису имале менструацију више од годину дана. Квалитет њихове исхране пружио је снажну индикацију да ли су менопаузу започеле раније или касније од просека.
За поједине жене и рана и касна менопауза повезане су са дугорочним здравственим ризицима а одложена менопауза може бити повезана са раком дојке или јајника.
Рани проблеми менопаузе за млађе жене укључују повећан ризик од срчаних и коштаних болести, депресије, деменције и сексуалне дисфункције.
Студија, међутим, не може да докаже узрок и последицу, па су неопходна додатна истраживања да би се детаљније испитао утицај исхране на почетак менопаузе, пренео је портал „Лепота и здравље“.
ДРУШТВО
Кад скочи температура: Коју храну треба избегавати током лета
ЕКОНОМИЈА
Прва европска држава која забрањује речи „бургер“ и „кобасица“ за једну групу производа
Коментар