РУСИЈА

Постигнут озбиљан напредак у преговорима о извозу жита из Украјине, следи решавање техничких питања

На преговорима поводом извоза жита из Украјине постигнут је озбиљан напредак, изјавио је за Спутњик добро информисани извор.
Sputnik
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Према информацијама, остало је да се реше „технички проблеми“, али извор није могао да прецизира када ће се одржати следећи састанак.
Претходно су у Истанбулу одржани преговори војних делегација Турске, Русије, Украјине и делегације Уједињених нација на ову тему.
На крају прошлонедељних преговора, турски министар одбране Хулуси Акар изјавио је да је постигнут договор о формирању координационог центра у Истанбулу, а да ће се руска и украјинска делегација поново састати у Турској за око недељу дана ради разматрања питања извоза житарица.
Уједињене нације су више пута упозоравале на опасност од прехрамбене кризе услед дефицита жита, док је Запад оптуживао Русију да спречава извоз украјинског жита на светска тржишта. Москва је категорички демантовала такве оптужбе.
Руски председник Владимир Путин изјавио је да Русија не омета извоз жита из Украјине, и да ако Кијев деминира луке, бродови са житом моћи ће да исплове без икаквих проблема.
РУСИЈА
Руска војска открива детаље споразума о извозу пољопривредних производа из Украјине
РУСИЈА
Руска амбасада: Вашингтон жели да изгура Москву са светског тржишта хране
Коментар