Пратите Спутњик и на летовању
Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com
Међутим, стручњаци упозоравају да постоје намирнице које никако не би требало подгревати у микроталасној.
Броколи
Ова врста поврћа брзо се греје и често се убацује у микроталасну ради брже припреме. Ипак, такав начин припреме би требало избегавати.
Кување на пари је боља опција. Уколико убаците броколи у микроталасну пећницу изгубиће и до 97 одсто антиоксиданата, док се при кувању на пари губи само 11 процената.
Замрзнуто воће
Воће се замрзава на посебне начине како би задржале што више корисних елемената. Воће почиње да губи хранљива својства чим се убере, а нарочито приликом дужег стајања у магацинима.
Пакет са замрзнутим воћем најбоље је пустити да се одмрзне на собној температури, како микроталасна не би додатно поспешила губитак нутритијената.
Замрзнуто месо
Када убаците комад замрзнутог меса у микроталасну, пећница окреће укруг храну, што доводи до тога да се крајеви одмрзну, док средина остаје замрзнута. Тако се месо не може равномерно одмрзнути, а уколико не кренете по одмрзавању меса са печењем, пржењем или кувањем, ризикујете размножавање бактерија.
Јапански истраживачи дошли су до закључка да, ако се месо подгрева дуже од шест минута у микроталасној, губи огромну количину витамина Б12, пренео је портал „Магазин Новости“.