https://sputnikportal.rs/20220816/tri-namirnice-koje-nikako-ne-bi-trebalo-podgrevati-u-mikrotalasnoj-pecnici-1141126444.html
Три намирнице које никако не би требало подгревати у микроталасној пећници
Три намирнице које никако не би требало подгревати у микроталасној пећници
Sputnik Србија
Микроталасна пећница знатно олакшава процес загревања хране, па је постала незаобилазан уређај у многим домовима. 16.08.2022, Sputnik Србија
2022-08-16T11:08+0200
2022-08-16T11:08+0200
2022-08-16T11:08+0200
друштво
друштво
стил живота
магазин
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e4/0c/1d/1124223406_0:93:3311:1955_1920x0_80_0_0_3eb43c8aad5198aa6f87dec9de102e3e.jpg
Међутим, стручњаци упозоравају да постоје намирнице које никако не би требало подгревати у микроталасној.БроколиОва врста поврћа брзо се греје и често се убацује у микроталасну ради брже припреме. Ипак, такав начин припреме би требало избегавати.Кување на пари је боља опција. Уколико убаците броколи у микроталасну пећницу изгубиће и до 97 одсто антиоксиданата, док се при кувању на пари губи само 11 процената.Замрзнуто воћеВоће се замрзава на посебне начине како би задржале што више корисних елемената. Воће почиње да губи хранљива својства чим се убере, а нарочито приликом дужег стајања у магацинима.Пакет са замрзнутим воћем најбоље је пустити да се одмрзне на собној температури, како микроталасна не би додатно поспешила губитак нутритијената.Замрзнуто месоКада убаците комад замрзнутог меса у микроталасну, пећница окреће укруг храну, што доводи до тога да се крајеви одмрзну, док средина остаје замрзнута. Тако се месо не може равномерно одмрзнути, а уколико не кренете по одмрзавању меса са печењем, пржењем или кувањем, ризикујете размножавање бактерија.Јапански истраживачи дошли су до закључка да, ако се месо подгрева дуже од шест минута у микроталасној, губи огромну количину витамина Б12, пренео је портал „Магазин Новости“.
https://sputnikportal.rs/20220816/zasto-se-sve-cesce-javljaju-alergije-na-voce-i-povrce-1141125204.html
https://sputnikportal.rs/20220807/korisni-trikovi-kako-da-prepoznate-pokvareno-jaje-1140840195.html
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2022
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Вести
sr_RS
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e4/0c/1d/1124223406_289:0:3020:2048_1920x0_80_0_0_98f3ae2f63a725480a55bbeccf8cb6ac.jpgSputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
друштво, стил живота, магазин
друштво, стил живота, магазин
Три намирнице које никако не би требало подгревати у микроталасној пећници
Микроталасна пећница знатно олакшава процес загревања хране, па је постала незаобилазан уређај у многим домовима.
Пратите Спутњик и на летовању
Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com
Међутим, стручњаци упозоравају да постоје намирнице које никако не би требало подгревати у микроталасној.
Ова врста поврћа брзо се греје и често се убацује у микроталасну ради брже припреме. Ипак, такав начин припреме би требало избегавати.
Кување на пари је боља опција. Уколико убаците броколи у микроталасну пећницу изгубиће и до 97 одсто антиоксиданата, док се при кувању на пари губи само 11 процената.
Воће се замрзава на посебне начине како би задржале што више корисних елемената. Воће почиње да губи хранљива својства чим се убере, а нарочито приликом дужег стајања у магацинима.
Пакет са замрзнутим воћем најбоље је пустити да се одмрзне на собној температури, како микроталасна не би додатно поспешила губитак нутритијената.
Када убаците комад замрзнутог меса у микроталасну, пећница окреће укруг храну, што доводи до тога да се крајеви одмрзну, док средина остаје замрзнута. Тако се месо не може равномерно одмрзнути, а уколико не кренете по одмрзавању меса са печењем, пржењем или кувањем, ризикујете размножавање бактерија.
Јапански истраживачи дошли су до закључка да, ако се месо
подгрева дуже од шест минута у микроталасној, губи огромну количину витамина Б12,
пренео је портал „Магазин Новости“.