РУСИЈА

Преговори Русије и Турске о гасном хабу — већ следеће недеље

Преговори делегација Турске и Русије о успостављању гасног хаба, који је предложио руски председник Владимир Путин, почеће следеће недеље, а локација преговора биће одређена убрзо, наводи за Спутњик дипломатски извор из Анкаре.
Sputnik
Извор додаје да ће руском лидеру и лидеру Турске Реџепу Тајипу Ердогану који лично контролишу процес, бити достављен детаљан извештај о резултатима преговора.
Према његовим речима, због тога се очекује да двојица лидера наставе комуникацију телефоном.
Јуче је и директор руског гасног концерна „Гаспром“ Алексеј Милер изјавио да ће дијалог Москве и Анкаре о предлогу Русије да се успостави гасно чвориште у Турској почети буквално већ следеће седмице.
Руски лидер је турског колегу информисао о идеји успостављања гасног хаба у Турској, о којој је било речи на дводневном скупу „Руска енергетска недеља" у Москви.
Путин је током јучерашњег састанка с турским колегом Реџепом Тајипом Ердоганом у Астани, на маргинама Самита о сарадњи и изградњи поверења у Азији изјавио да би гасни хаб у Турској могао би бити не само платформа за испоруке тог енергента, него и за утврђивање његове цене без икакве политичке обојености.

Могућ продужетак „прехрамбеног споразума“

Исти извор је навео и да се воде преговори о продужењу рока важења „прехрамбеног споразума “ и да постоји нада у консензус.
„Прехрамбени споразум “ истиче 19. новембра.
Прехрамбени споразум потписан је 22. јула, а пакет ових докумената предвиђа укидање ограничења на извоз руских пољопривредних производа и ђубрива на светска тржишта, а такође одређује алгоритам за безбедан излазак комерцијалних бродова из црноморских лука под контролом Украјине дуж посебно отворених хуманитарних поморских коридора.
ЕКОНОМИЈА
Нови Путинов потез који би могао потпуно да преокрене светски енергетски рат
Коментар