- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Преговори Русије и Турске о гасном хабу — већ следеће недеље

© Sputnik / Виталий Тимкив / Уђи у базу фотографијаРуски гас
Руски гас - Sputnik Србија, 1920, 14.10.2022
Пратите нас
Преговори делегација Турске и Русије о успостављању гасног хаба, који је предложио руски председник Владимир Путин, почеће следеће недеље, а локација преговора биће одређена убрзо, наводи за Спутњик дипломатски извор из Анкаре.
Извор додаје да ће руском лидеру и лидеру Турске Реџепу Тајипу Ердогану који лично контролишу процес, бити достављен детаљан извештај о резултатима преговора.
Према његовим речима, због тога се очекује да двојица лидера наставе комуникацију телефоном.
Јуче је и директор руског гасног концерна „Гаспром“ Алексеј Милер изјавио да ће дијалог Москве и Анкаре о предлогу Русије да се успостави гасно чвориште у Турској почети буквално већ следеће седмице.
Руски лидер је турског колегу информисао о идеји успостављања гасног хаба у Турској, о којој је било речи на дводневном скупу „Руска енергетска недеља" у Москви.
Путин је током јучерашњег састанка с турским колегом Реџепом Тајипом Ердоганом у Астани, на маргинама Самита о сарадњи и изградњи поверења у Азији изјавио да би гасни хаб у Турској могао би бити не само платформа за испоруке тог енергента, него и за утврђивање његове цене без икакве политичке обојености.

Могућ продужетак „прехрамбеног споразума“

Исти извор је навео и да се воде преговори о продужењу рока важења „прехрамбеног споразума “ и да постоји нада у консензус.
„Прехрамбени споразум “ истиче 19. новембра.
Прехрамбени споразум потписан је 22. јула, а пакет ових докумената предвиђа укидање ограничења на извоз руских пољопривредних производа и ђубрива на светска тржишта, а такође одређује алгоритам за безбедан излазак комерцијалних бродова из црноморских лука под контролом Украјине дуж посебно отворених хуманитарних поморских коридора.
Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 13.10.2022
ЕКОНОМИЈА
Нови Путинов потез који би могао потпуно да преокрене светски енергетски рат
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала