РУСИЈА

Захарова: Америка није ни планирала успостављање демократије у Украјини

Сједињене Америчке Државе никада нису ни планирале мир, процват и демократију на територији Украјине, изјавила је у ауторској емисији на радију Спутњик портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова.
Sputnik
„САД испоручују оружје и разрушавају земљу коју су тако дуго чувале. Јасно је да став Вашингтона доводи до уништења Украјине. За тактику САД на тему Украјине постоји једноставан израз: ‘Ако неће бити наше неће бити ничије’. Никакав мир, просперитет и демократију на територији Украјине САД нису ни планирале“, рекла је Захарова.
Раније је Захарова навела да су сигнали које долазе из Сједињених Америчких Држава у контексту дешавања у Украјини противречни и комбинују провокативну милитантност и наговештаје могућности руско-америчког дијалога.
Подсетимо, председник Украјине Владимир Зеленски изјавио је да НАТО треба да нанесе „превентивне ударе“ на Русију, а не да „чека руске нуклеарне ударе“. Према речима портпарола Зеленског Сергеја Никифорова, украјински председник није мислио на употребу оружја за масово уништење, него на увођење санкција Русији.
На позив Зеленског реаговао је и портпарол Кремља Дмитриј Песков, који је изјавио да ове изјаве нису ништа друго него позив на светски рат, а одговорност треба да сносе Сједињене Америчке Државе које њиме де факто руководе.
Са своје стране, портпаролка Министарства спољних послова Марија Захарова изјавила је да Запад подстиче нуклеарни рат.
РУСИЈА
Захарова: Позиви Вашингтона на мировне преговоре о Украјини ─ лицемерје
Коментар