РУСИЈА

Кремљ: Ради се на детаљима пројекта гасног хаба, продаја гаса кључно питање

Детаљи изградње гасног хаба на територији Турске се разрађују, а један важан део пројекта повезан је са питањима продаје гаса, рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков.
Sputnik
„Заинтересованост обе земље за изградњу гасног хаба истакнута је током недавног сусрета двојице председника у Астани, на детаљима се ради. Знамо да се веома важан део пројекта односи на продају гаса. У складу с тима како то питање буде разрешено биће познате и контуре хаба“, рекао је Песков новинарима.
Песков је додао да је сарадња између Турске и Русије у гасној сфери питање о којем се дискутује на највишем нивоу, али и другим.
Према речима Пескова, у Кремљу не виде никаквог основа за страховања да би Турска могла да злоупотреби свој положај на тржишту гаса.
Портпарол Кремља коментарисао је и изјаву чешког министра о томе да Европа треба да одбије да купује руски гас преко хаба у Турској, истичући да Европу не чини само Чешка и да друге земље могу имати и другачији став.
Подсетимо, чешки министар индустрије и трговине Јозеф Сикела рекао је за турске медије да Праг очекује да Европа неће куповати руски гас у хабу у Турској. Такође је додао да се у Европи води озбиљна дискусија о испорукама гаса и нафте и да је увоз из Русије представља проблем.
СВЕТ
Турска и Русија постигле принципијелни споразум о гасном хабу
Коментар