- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Турска и Русија постигле принципијелни споразум о гасном хабу

© Sputnik / Виталий Тимкив / Уђи у базу фотографијаКомпресорска гасна станица за гасовод Турски ток
Компресорска гасна станица за гасовод Турски ток - Sputnik Србија, 1920, 25.10.2022
Пратите нас
Турска и Русија су постигле принципијелни споразум о пројекту гасног хаба. Турска је почела да реализује свој део обавеза, саопштило је Министарство енергетике Турске.

„Најпре ћемо размотрити наш део посла. Почели смо са тим. Компаније 'Боташ' (турска државна нафтно-гасна компанија) и 'Епиаш' (државна компанија за управљање енергетским тржиштем) раде. Увек нам је био циљ да постанемо гасни и трговински центар. У принципу, споразум је постигнут око преговора. Прво треба да завршимо посао на нашој страни“, рекао је министар енергетике и природних ресурса Турске Фатих Донмез новинарима.

Донмез је такође прокоментарисао питање о плановима чланица Г7 о примени ограничења цена руске нафте.
„Знате да и ми тргујемо сировом нафтом преко рафинерија. Постоји приватан сектор у који спадају фирме као што су ‘Тупраш’ (Петрохемијска компанија) и рафинерија ‘Стар’. ‘Тупраш’ има 4 рафинерије. Они тргују са локација које одговарају њиховим техничким спецификацијама и комерцијалним условима. Већина њих потписује уговор на годину дана унапред. Другим речима, у овим компанијама нема толико много спот набавки. Посебна тема је то каква ће бити њихова стратегија куповине уочи наредне године. Овде је немогуће у тренутку одредити ‘куповаћу тамо или нећу куповати’. Свака рафинерија, благовремено, месецима унапред закључује уговоре о куповини, планира колико ће јој и из којих извора нафте бити потребно. Односно, хајде да прво погледамо како ће се то примењивати у пракси, тренутно је тешко рећи било шта“, објаснио је министар.
Подсетимо, руски председник Владимир Путин рекао је током форума "Руска енергетска недеља" да би Русија могла да премести изгубљени обим транзита преко „Северних токова“ у регион Црног мора, стварањем највећег „гасног хаба“ у Турској ради снабдевања Европе, ако за то буду заинтересовани турски партнери.
„Изгубљени обим транзита преко „Северних токова“ који пролазе по дну Балтичког мора, могли бисмо преместити и у регион Црног мора, тако да то постане главна маршрута за испоруке нашег горива и природног гаса у Европу преко Турске, стварањем у Турској највећег гасног хаба за Европу, ако су, наравно, за то заинтересовани наши партнери“, рекао је недавно Путин.
Он се потом састао са турским председником Реџепом Тајипом Ердоганом и обавестио га о овој идеји.
О сарадњи Русије и Турске и проширењу „Турског тока“ којом би се променила економска слика Европе и тежиште пребацило на Балкан у ауторској емисији „Мој поглед на Русију“ говорила је Љубинка Милинчић:
Гасовод - Sputnik Србија, 1920, 16.10.2022
СВЕТ
Турски научници направили пројекат гасног хаба: Средњи крак гасовода ка Србији
Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 13.10.2022
ЕКОНОМИЈА
Нови Путинов потез који би могао потпуно да преокрене светски енергетски рат
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала