РЕГИОН

Српска прославила Дан Републике: „Ход части“ у Бањалуци, свечани дефиле у Источном Сарајеву /видео/

Република Српска низом манифестација прославља Дан Републике — 9. јануар и 31 годину постојања. „Ход части“ одржан је у Бањалуци, а свечани дефиле први пут је одржан у Источном Сарајеву. Концерт Полицијског оркестра Српске поводом Дана Републике уз ватромет такође је одржан у Источном Сарајеву.
Sputnik
Поводом празника и славе Светог Стефана, у Храму Христа Спаситеља у Бањалуци архијерејску литургију служио је епископ бањалучки Јефрем.
Изасланик патријарха српског, епископ Сава, пренео је верницима у Храму благослов патријарха Порфирија и његове молитве и жеље за успех и напредак српског народа и свих који живе у Републици Српској.

„Сведочећи веру у Господа не можемо другачије него да живимо са том вером, а сведочећи веру значи живети у миру и слози. Када чувамо јединство као зеницу ока, најдрагоценији дар који морамо очувати, онда знамо да смо прави и истински хришћани и сведоци вере Христове“, рекао је епископ Сава.

Његово преосвештенство епископ бањалучки Јефрем рекао је да из патријарх Порфирије из оправданих разлога данас није служио литургију у Бањалуци, како је то раније било најављено.
Литургији су присуствовали српски члан и председавајућа Председништва БиХ Жељка Цвијановић, председник Владе Републике Српске Радован Вишковић, изасланик председника Републике Српске Радован Ковачевић и руски амбасадор у БиХ Игор Калабухов.

Положени венци на „Малом Зејтинлику“ у Сокоцу

Служењем помена погинулим српским борцима на Војничком гробљу „Мали зејтинлик“ у Сокоцу почело је обележавање 9. јануара - Дана Републике Српске.
Након помена, које је служило локално свештенство, положени су венци на спомен обележје.
Председник Републике Српске Милорад Додик, рекао је у Сокоцу, да је 9. јануара 1992. године донесена одлука о формирању Републике, а 28. фебруара је донесен Устав Републике.
Истакао је да некима смета година када се то десило, а то је пре оружаних сукоба.
Венце су положили председник Републике Српске Милорад Додик, изасланик српског члана и председавајуће Председништва БиХ Бошко Томић, председник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, министри у Влади Српске Синиша Каран и Саво Минић, министри у Влади Србије Никола Селаковић, Даница Грујичић и Ивица Дачић.
Министар спољних послова Србије Ивица Дачић честитао је у име Републике Србије Дан Републике Српске.
Дачић је истакао да је Република Српска Уставом загарантована и међународним актима и то никакве везе нема са питањем суверенитета или територијалног интегритета БиХ и одлукама разних судова.
Обележавање дана републике Српске
Дачић је нагласио да је дошао да пошаље поруку мира и добросуседских односа, а не да би се расправљало о било каквим сукобима, којих је, како је рекао, нажалост било доста у нашој историји.
''БиХ може да опстане само ако је држава равноправних народа и равноправних ентитета'', рекао је Дачић.
Војничко спомен-гробље "Мали Зејтинлик" настало је егзодусом Срба из Сарајева и околине, након потписивања Дејтонског споразума у новембру 1995. године, када су породице са тог подручја понеле и земне остатке погинулих српских бораца и пренеле их на подручје општине Соколац, где је сахрањено 960 припадника Војске Републике Српске.

„Ход части“ у Бањалуци

У „Ходу части“ учествовали су чланови породица погинулих бораца, демобилисани борци, ратни војни инвалиди, чланови удружења ампутираца, борачка удружења, припадници комуналне полиције, градске цивилне заштите и професионалне територијалне ватрогасне спасилачке јединице.
Носећи фотографије чланова породице који су живот дали за Српску, „Ход части“ се кретао од Градске управе до Трга Крајина.
Дефиле поводом обележавања дана републике Српске
На свечаном дефилеу у Источном Сарајеву учествовало је 2.500 припадника МУП-а и развијена је велика застава Републике Српске.
МУЛТИМЕДИЈА
Развијена застава Републике Српске дуга 527 метара /видео/
Повицима "живела Србија, Република Српска и српски народ", председник Српске Милорад Додик завршио је обраћање учесницима свечаног дефилеа, који је ове године први пут организован ван Бањалуке, у Источном Сарајеву и поручио да без Републике Српске нема слободе, ни развоја, ни, како је казао, нашег опстанка на овим просторима.
Додик је присутне на почетку обраћања поздравио с "Помоз Бог јунаци" и поручио: "Ово је Република Српска, република мира, окупљања, република слободе, која је спремна да брани своју слободу и да ужива у тој слободи".
Он је нагласио да је Република Српска држава мира.
На Тргу Републике Србије, такође у Источном Новом Сарајеву, уприличен је ватромет уз концерт Полицијског оркестра МУП-а Републике Српске.
У Народном позоришту Републике Српске у Бањалуци изведена је представа „Желим да живим“ Националног драмског позоришта Русије, Александрински театар из Санкт Петербурга.
Прослава Дана Републике Српке обележена је и у осталим локалним заједницама.
Република Српска настала је 9. јануара 1992. године под првобитним називом Српска Република БиХ.
Основали су је српски посланици у тадашњој Скупштини БиХ након што су прегласани у кључним питањима о опстанку Југославије, а припадници друга два народа кренули у сецесију мимо воље Срба који су имали статус конститутивног народа, наводи РТРС.
РЕГИОН
Свечани дефиле поводом Дана Републике Српске /видео/
РЕГИОН
Додик: Нека живи Србија и Република Српска /видео/
РЕГИОН
Прослава Дана Републике Српске први пут у Источном Сарајеву: Трачак наде да је суживот у БиХ могућ
Коментар