РУСИЈА

Пловидба дуга пет месеци: Руско ђубриво никако да стигне до Африке

Једини брод са руским ђубривом, које је бесплатно послато Малавију уз посредовање УН, за скоро пет месеци није стигао у ту земљу, саопштио је руски амбасадор у Анкари Алексеј Јерхов.
Sputnik
Амбасадор је подсетио на иницијативу Русије да се 262.000 тона ђубрива блокираног у Летонији, Естонији, Белгији и Холандији бесплатно испоручи најсиромашнијим земљама, а званично писмо на ову тему предато је генералном секретару УН 7. септембра.
„Прва и једина партија ђубрива од 20.000 тона била је послата из Холандије у Малави 28. новембра 2022. године. Руска страна је додатно преузела на себе све трошкове испоруке и транспорта робе, а платила је и 'посредничке услуге' Светског програма за храну УН у износу од 200.000 америчких долара. Иако је реч о хуманитарној акцији и пружању помоћи сиромашним земљама уочи нове сетве“, саопштио је амбасадор за Спутњик.
Према његовим речима, ђубриво је стигло у луку Мозамбик 28. децембра и сада би требало да је на путу за Малави.

„Према томе, за слање само једног малог дела бесплатног ђубрива под окриљем УН већ је прошло скоро пет месеци, а роба још увек није стигла до примаоца. Остаје само да се нагађа колико ће времена требати за одблокиравање и испоруку преостале 242 хиљаде тона робе“, изјавио је Јерхов.

Он је оценио да се не може говорити о нормализацији извоза производа и ђубрива из Русије у оквиру црноморске иницијативе, јер се опслужују комерцијални налози Кијева и економски интереси Запада.
Прехрамбени споразум потписан је 22. јула, а пакет ових докумената предвиђа укидање ограничења на извоз руских пољопривредних производа и ђубрива на светска тржишта, а такође одређује алгоритам за безбедан излазак комерцијалних бродова из црноморских лука под контролом Украјине дуж посебно отворених хуманитарних поморских коридора.
РУСИЈА
УН позивају да се укину препреке за извоз руског жита и ђубрива
Коментар