- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Пловидба дуга пет месеци: Руско ђубриво никако да стигне до Африке

© Sputnik / Денис Абрамов / Уђи у базу фотографијаРуско ђубриво у Ставропољском крају
Руско ђубриво у Ставропољском крају - Sputnik Србија, 1920, 26.01.2023
Пратите нас
Једини брод са руским ђубривом, које је бесплатно послато Малавију уз посредовање УН, за скоро пет месеци није стигао у ту земљу, саопштио је руски амбасадор у Анкари Алексеј Јерхов.
Амбасадор је подсетио на иницијативу Русије да се 262.000 тона ђубрива блокираног у Летонији, Естонији, Белгији и Холандији бесплатно испоручи најсиромашнијим земљама, а званично писмо на ову тему предато је генералном секретару УН 7. септембра.
„Прва и једина партија ђубрива од 20.000 тона била је послата из Холандије у Малави 28. новембра 2022. године. Руска страна је додатно преузела на себе све трошкове испоруке и транспорта робе, а платила је и 'посредничке услуге' Светског програма за храну УН у износу од 200.000 америчких долара. Иако је реч о хуманитарној акцији и пружању помоћи сиромашним земљама уочи нове сетве“, саопштио је амбасадор за Спутњик.
Према његовим речима, ђубриво је стигло у луку Мозамбик 28. децембра и сада би требало да је на путу за Малави.

„Према томе, за слање само једног малог дела бесплатног ђубрива под окриљем УН већ је прошло скоро пет месеци, а роба још увек није стигла до примаоца. Остаје само да се нагађа колико ће времена требати за одблокиравање и испоруку преостале 242 хиљаде тона робе“, изјавио је Јерхов.

Он је оценио да се не може говорити о нормализацији извоза производа и ђубрива из Русије у оквиру црноморске иницијативе, јер се опслужују комерцијални налози Кијева и економски интереси Запада.
Прехрамбени споразум потписан је 22. јула, а пакет ових докумената предвиђа укидање ограничења на извоз руских пољопривредних производа и ђубрива на светска тржишта, а такође одређује алгоритам за безбедан излазак комерцијалних бродова из црноморских лука под контролом Украјине дуж посебно отворених хуманитарних поморских коридора.
Теретни брод Razoni у луци у Одеси - Sputnik Србија, 1920, 29.10.2022
РУСИЈА
УН позивају да се укину препреке за извоз руског жита и ђубрива
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала