СВЕТ

Оланд назвао Путина радикално-рационалним лидером

Председник Русије Владимир Путин сматра да ће се западне земље ускоро уморити од конфликта у Украјини и да ће пристати на преговоре по руским условима, изјавио је у интервјуу листу Политико бивши председник Француске Франсоа Оланд.
Sputnik

„Он је радикално-рационалан или рационално-радикални човек, како год желите. Он има своје виђење ствари и у оквиру тога је спреман да користи силу“, рекао је Оланд и додао да Путин разуме само језик моћи.

Улогу посредника у конфликту ће на себе овај пут преузети Турска и Кина и то је разочаравајуће за све, сматра политичар.
Франсоа Оланд је био председник Француске 2012-2017. године. Током 2015. године је био један од лидера који је усагласио Минске споразуме о регулисању ситуације на истоку Украјине. Мински споразуми су учврстили обавезе страна у конфликту да прекину сукоб, размене заробљенике по принципу „сви за све“ и да прекину распоређивање тешког наоружања у рејону тампон зоне. Већина споразума није остварена.
Почетом децембра 2022. године, након почетка специјалне војне операције у Украјини, бивша немачка канцеларка Ангела Меркел је назвала споразуме покушајем да се Кијеву да време. Оланд се сложио да су Мински споразуми омогућили Украјини да појача оружане снаге. Руске власти су критиковале те изјаве политичара, а председник Државне думе Вјачеслав Володин је изјавио да би Меркелова и Оланд требало да буду кажњени за своје злочине јер су они размишљали како да започну светски рат са прогнозираним последицама.
Владимир Путин је рекао да је био разочаран речима Меркелове, јер је био уверен да без обзира на подршку Кијева, Берлин са Москвом има искрен дијалог. Председник Русије је речи бивше канцеларке сматрао сведочанством да је била исправна одлука да се покрене војна операција у Украјини.
РУСИЈА
Кремљ: Порошенко, Меркелова и Оланд потврдили да су Мински споразуми за њих били само параван
Коментар