- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Оланд назвао Путина радикално-рационалним лидером

© AFP 2023 / Philippe WojazerПредседник Француске Франсоа Оланд
Председник Француске Франсоа Оланд - Sputnik Србија, 1920, 01.02.2023
Пратите нас
Председник Русије Владимир Путин сматра да ће се западне земље ускоро уморити од конфликта у Украјини и да ће пристати на преговоре по руским условима, изјавио је у интервјуу листу Политико бивши председник Француске Франсоа Оланд.

„Он је радикално-рационалан или рационално-радикални човек, како год желите. Он има своје виђење ствари и у оквиру тога је спреман да користи силу“, рекао је Оланд и додао да Путин разуме само језик моћи.

Улогу посредника у конфликту ће на себе овај пут преузети Турска и Кина и то је разочаравајуће за све, сматра политичар.
Франсоа Оланд је био председник Француске 2012-2017. године. Током 2015. године је био један од лидера који је усагласио Минске споразуме о регулисању ситуације на истоку Украјине. Мински споразуми су учврстили обавезе страна у конфликту да прекину сукоб, размене заробљенике по принципу „сви за све“ и да прекину распоређивање тешког наоружања у рејону тампон зоне. Већина споразума није остварена.
Почетом децембра 2022. године, након почетка специјалне војне операције у Украјини, бивша немачка канцеларка Ангела Меркел је назвала споразуме покушајем да се Кијеву да време. Оланд се сложио да су Мински споразуми омогућили Украјини да појача оружане снаге. Руске власти су критиковале те изјаве политичара, а председник Државне думе Вјачеслав Володин је изјавио да би Меркелова и Оланд требало да буду кажњени за своје злочине јер су они размишљали како да започну светски рат са прогнозираним последицама.
Владимир Путин је рекао да је био разочаран речима Меркелове, јер је био уверен да без обзира на подршку Кијева, Берлин са Москвом има искрен дијалог. Председник Русије је речи бивше канцеларке сматрао сведочанством да је била исправна одлука да се покрене војна операција у Украјини.
Московски Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 31.01.2023
РУСИЈА
Кремљ: Порошенко, Меркелова и Оланд потврдили да су Мински споразуми за њих били само параван
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала