- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Кремљ: Порошенко, Меркелова и Оланд потврдили да су Мински споразуми за њих били само параван

© Sputnik / Алексей Даничев / Уђи у базу фотографијаМосковски Кремљ
Московски Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 31.01.2023
Пратите нас
Бивши украјински председник Петро Порошенко, бивша немачка канцеларка Ангела Меркел и бивши француски председник Франсоа Оланд потврдили су да су Мински споразуми за њихове земље били параван за припрему војног сценарија у Донбасу, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.
„Порошенко је заправо поновио оно што је већ говорио... Знамо да су Порошенко, Меркелова и Оланд потврдили да за њих, а то значи и за Украјину, и за Француску, и за Немачку, Мински споразуми нису били ништа друго до параван, којима су камуфлирали своје намере и припремили Украјину да силом реши проблем Донбаса“, објаснио је Песков.
Он је додао да то „још једном наглашава“ да је председник Русије Владимир Путин „учинио све како треба одлучивши да покрене специјалну војну операцију“.
„Како би се спасили људи који живе у Донбасу“, нагласио је портпарол.
Раније је Порошенко изјавио да је потписивање Минских споразума дало Украјини осам година да „изгради војску, економију и глобалну проукрајинску антипутиновску коалицију“.
Почетком децембра, Меркелова је изјавила да су Мински споразуми били покушај да се Кијеву пружи време за јачање. Одмах за њом то је потврдио и бивши француски председник Франсоа Оланд. Према његовим речима, тадашња геополитичка ситуација није ишла у корист Украјине, а Западу је била потребна пауза.
Руски председник Владимир Путин прокоментарисао је да је изјава Меркелове за њега изненађујућа и разочаравајућа.
Војно-историјска реконструкција на Бородинском пољу, посвећена 180. годишњици Бородинске битке - Sputnik Србија, 1920, 27.01.2023
РУСИЈА
Све маске пале за ноћ: После Наполеона и Хитлера, Запад опет креће на Русију – чему ли се надају…
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала