Специјална операција у Украјини

Орбан: Актуелни догађаји биће епизода трећег светског рата ако се не заустави психоза у Бриселу

Актуелни процеси у годинама које долазе могли би се назвати уводом у трећи светски рат или чак његовом епизодом, ако се не заустави војна психоза Брисела, изјавио је мађарски премијер Виктор Орбан.
Sputnik
„Можда ће се садашњи процеси за 10 година звати уводом у трећи светски рат. Не може се искључити могућност да, ако ствари крену лоше и не можемо да контролишемо ратну психозу која се развила у Бриселу, онда ће историја ових година такође бити и епизода првих година великог светског рата“, рекао је Орбан у интервјуу за Јутјуб канал „Патриота“.
Он је додао да, иако европски политичари сматрају нуклеарно оружје средством обуздавања, могу се остварити најгори сценарији о којима нису размишљали на почетку сукоба.
„По мом мишљењу, европски политичари о нуклеарној бомби размишљају као о тактичком инструменту обуздавања, а не као о нечему што би заправо требало да се искористи, али оно о чему не размишљају на почетку рата, ипак се може десити на крају, да се реализују најгори сценарији“, истакао је мађарски премијер.
Орбан је раније рекао да изјаве западних политичара и медија указују на то да се Европа спрема за рат са Русијом. Према његовим речима, радне групе НАТО-а у Бриселу покушавају да утврде како Алијанса може да учествује у сукобу у Украјини. Истовремено, Будимпешта размишља о томе како Мађарска, као чланица НАТО-а, да не учествује у акцијама Алијансе ван своје територије, нагласио је он.
Раније је пољски министар спољних послова Радослав Сикорски изјавио за „Гардијан“ да су Сједињене Америчке Државе запретиле Москви „уништењем“ руског контингента у зони специјалне војне операције ако Русија употреби нуклеарно оружје у Украјини. Заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев на ово је одговорио рекавши да Пољска мора да схвати да напад Американаца на руске циљеве значи почетак светског рата.
Погледајте и:
Коментар