- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Орбан: Актуелни догађаји биће епизода трећег светског рата ако се не заустави психоза у Бриселу

© Tanjug / AP PhotoМађарски премијер Виктор Орбан
Мађарски премијер Виктор Орбан - Sputnik Србија, 1920, 26.05.2024
Пратите нас
Актуелни процеси у годинама које долазе могли би се назвати уводом у трећи светски рат или чак његовом епизодом, ако се не заустави војна психоза Брисела, изјавио је мађарски премијер Виктор Орбан.
„Можда ће се садашњи процеси за 10 година звати уводом у трећи светски рат. Не може се искључити могућност да, ако ствари крену лоше и не можемо да контролишемо ратну психозу која се развила у Бриселу, онда ће историја ових година такође бити и епизода првих година великог светског рата“, рекао је Орбан у интервјуу за Јутјуб канал „Патриота“.
Он је додао да, иако европски политичари сматрају нуклеарно оружје средством обуздавања, могу се остварити најгори сценарији о којима нису размишљали на почетку сукоба.
„По мом мишљењу, европски политичари о нуклеарној бомби размишљају као о тактичком инструменту обуздавања, а не као о нечему што би заправо требало да се искористи, али оно о чему не размишљају на почетку рата, ипак се може десити на крају, да се реализују најгори сценарији“, истакао је мађарски премијер.
Орбан је раније рекао да изјаве западних политичара и медија указују на то да се Европа спрема за рат са Русијом. Према његовим речима, радне групе НАТО-а у Бриселу покушавају да утврде како Алијанса може да учествује у сукобу у Украјини. Истовремено, Будимпешта размишља о томе како Мађарска, као чланица НАТО-а, да не учествује у акцијама Алијансе ван своје територије, нагласио је он.
Раније је пољски министар спољних послова Радослав Сикорски изјавио за „Гардијан“ да су Сједињене Америчке Државе запретиле Москви „уништењем“ руског контингента у зони специјалне војне операције ако Русија употреби нуклеарно оружје у Украјини. Заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев на ово је одговорио рекавши да Пољска мора да схвати да напад Американаца на руске циљеве значи почетак светског рата.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала