СРБИЈА

Препуцавање Приштине и Брисела смишљен сценарио, Србија да не наседа

Препуцавање Вјосе Османији са портпаролом ЕУ Петером Станом је смишљен сценарио у ком је намера да твз. председница Косова као прозива Брисел а они као одговарају, а да се на терену ништа не догађа и ништа не мења за Србе, каже за Спутњик бивши потпредседник Владе Србије Небојша Човић.
Sputnik
Кад кажем на терену мислим на то да се они и даље припремају за отварање моста између северног и јужног дела Митровице иако за то не постоји ни један једини разлог и ово се све дешава само са аспекта провокативних намера, сматра Човић.
„Поред тог постоје још четири моста и нормална је комуникација између северног и јужног дела Митровице тако да те речи које се размењују између њих, то је за јавност, да се каже ево како њих осуђује ЕУ, како ће им увести санкције… А њихове санкције односе се на мрки поглед према Приштини“, додаје саговорник Спутњика поводом размена оштрих речи између Приштине и Брисела.
Османијева је приговоре ЕУ везане за намеру отварања моста на Ибру назвала „расистичким“ а Стано узвратио упозорењем да би Приштини било боље да слуша пријатеље да не остане сама.

Санкције ЕУ – Мрки поглед према Приштини

Тај „мрки поглед према Приштини“ Вјоса Османи назива расистичким приступом и зато у Србији нико не би требало да наседа на те приче, већ да врло пажљиво пратимо ситуацију у Косовској Митровици, истиче Човић.
Јер са свим мерама које је приштински режим увео, упозорава бивши вицепремијер, већ довољно је унео и страха и неповерења код српске националне заједнице на Косову и Метохији, нарочито на северу.

Прикривање етничког чишћења Срба причом о расизму ЕУ

„Али кад Срби на југу Косова и Метохије виде све шта се догађа на северу, они више немају ни један једини разлог да размишљају о останку или опстанку на простору Косова и Метохије већ размишљају о алтернативама за одлазак. А то се зове етничко чишћење. Е сад, Вјоса Османи користи реч расистички да би колико-толико амортизовала том тешком квалификацијом оно што се стварно догађа и што је још тежа квалификација, а то је етничко чишћење српске националне заједнице на један подмукао и покварен начин. Који одговара менталном склопу и Вјосе Османи и Аљбина Куртија и ко зна којих још 'куртија' тамо“, закључио је Човић.
Заиста немамо шта ново да кажемо на тему поновног отварања моста, као ни на све насумичне коментаре на које се позивате, поручио је портпарол ЕУ Петер Стано председници привремених приштинских институција Вјоси Османи која је његове претходне изјаве о мосту на Ибру назвала „расистичким“.
Стано је претходно изјавио да је затварање филијала Поште Србије кршење договора о дијалогу, а отварање моста на Ибру – експлозивно питање и да није добро што је дијалог Београда и Приштине у „сталном кризном модалитету“ и „модалитету решавања кризе“ који прати све више једностраних потеза и неконтролисаних акција које најчешће долази од администрације у Приштини.
Погледајте и:
СРБИЈА
Кфор на мосту преко Ибра у Косовској Митровици: Нећемо оклевати да реагујемо
Коментар