Стефановић нуди нови програм, али не намерава да руши Пајтића

Бојан Пајтић и Борко Стефановић
Бојан Пајтић и Борко Стефановић - Sputnik Србија
Пратите нас
Потпредседник Демократске странке Борислав Стефановић најавио је да ће својој странци понудити нови програм, али наглашава да уколико га демократе не прихвате неће иступити из странке . За митинг ДС-а најављен за 25. април каже да очекује да буде миран и достојанствен.

У програму који ћу понудити странци, а који ће бити веома брзо представљен ново ће бити окретање човеку, окретање социјалним давањима, социјалној држави, једнакости и солидарности, каже за Спутњик Стефановић.

„Новина је и онемогућавање партија да улазе у јавни сектор, потпуна штедња државе а не грађана, враћање плата и пензија на ниво који ће омогућити пристојан живот, подизање основне цене рада, усклађивање спољне политике Србије са ЕУ, реформа институција, реформа политичког изборног система“, набраја потпредседник ДС-а.

Тешко је данас бити опозиција у Србији - Sputnik Србија
Стефановић: Не желим да се кандидујем за председника ДС-а

Као важне ставке наводи и програм који ће да регулише банкарски сектор и да законски ограничи камате, спречи скривене трошкове и тако онемогући зеленашке банке да „раде то што раде“, као и преиспитивање свих приватизација и забрана продаје државног блага.

Стефановић напомиње да, и ако странка не усвоји његов програм, он не намерава да је напусти нити да тражи било чију смену. Објашњава да ће тај нови програм бити окренут више у лево, али да није реч ни о каквој „српској Сиризи“.

„Ја никога не копирам и не желим да рушим Бојана Пајтића. Сматрам да ће странка прихватити мој програм, а уколико га не прихвати наставићу да се залажем за идеје које покушавам да промовишем зато што на скуповима у Србији видим какве су потребе грађана који више не могу да чекају и живе у све већој беди. Програм који ДС буде усвојила, ако и не буде мој, ја ћу свакако подржати али онда очекујем да тај нови програм који ће странка усвојити буде победнички на локалним и покрајинским изборима“, наводи потпредседник демократа.

Тешко је данас бити опозиција у Србији - Sputnik Србија
Пајтић нудио Стефановићу место у влади у сенци

Он верује да ДС има прилику да промени себе, да промени свој идеолошки и политички програм и правац, да направи снажан отклон од грешака у прошлости и да са новом оснаженом понудом грађанима Србије, која је потпуно супротна од онога што ради власт, као и са новим људима, поведе опозицију у правцу мирне демократске промене власти у Србији.

„Ако се то не деси мислим да ће цела опозиција а не само ДС бити у огромном проблему зато што се сви понашају по сличној матрици, сви су у центру и сви мање-више говоре слично као Вучић, тј. урадићемо брже или боље од њега али исту ствар. Наша политика мора да буде супротна од тога, мора да буде окренута човеку, мора да одузме људске судбине из руку грамзивог капитала који их сада уништава и да се заиста вратимо човеку, солидарности и једнакости, да омогућивом друштвену покретљивост и укинемо негативну селекцију која је сада присутна у Србији“, истиче Стефановић.

Демократска странка 25 година - Sputnik Србија
ДС – од странке на власти, до владе у сенци

На питање о митингу демократа заказаном за 25. април Стефановић каже да ће ДС покушати да направи масовни опозициони скуп како би показала да је антирежимска Србија и те како жива и снажна и да има шта да понуди грађанима Србије.

„Желимо миран, достојанствен скуп који ће показати пре свега снагу идеја и снагу нове политике“, поручио је Стефановић.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала