Вучић: Мехић и посада су за мене хероји!

© Sputnik / Бранкица РистићАлександар Вучић
Александар Вучић - Sputnik Србија
Пратите нас
Ако тражите политичку одговорност што је неко желео да се спасе бебу, тражите је од мене. Ако пажљиво поручите извештај видећете да се ни у њему не именује кривац. У њему се говори о одговорности, узроцима и евентуалним грешкама, без иједне речи о томе да је неко крив, навео је премијер Србије Александар Вучић.

Вучић је на ванредној конференцији за новинаре рекао да су људи који су погинули у паду хеликоптера људи који су имали за циљ да спасу живот једне бебе, и додао да су у општој хајци и прогону на њих на то сви заборавили.

„Ако тражите политичку одговорност што је неко желео да се спасе бебу, тражите је од мене. За мене лично, и за ову владу, ако смем тако да се изразим, пилот Омер Мехић и посада хеликоптера нису криви ни за шта, изјавио је он и затражио да се престане са, како је навео, прогоном јунака – од стране „назовиновинара, назовианалитичара и политичара“  који су само хтели да спасу један живот.

Детаљи пада хеликоптера - Sputnik Србија
Криви и посада и команда

Он је рекао и да су ти људи хероји и тако ће их он памтити, истичући да тако треба да их памти и цела Србија.

„Изгубили су живот покушавајући да спасу живот једне бебе, рекао је Вучић и истакао да му није јасна потреба да неко некога за нешто окриви, додајући да једино што може да уради је да породицама поново изрази најдубље саучешће.

Према његовим речима, ако се пажљиво проучи извештај може се видети да се ни у њему не именује кривац, већ да се говори о одговорности, узроцима и евентуаланим грешкама без и једне речи  о томе да је неко крив, навео је он.

Он је указао на чињеницу да свуда у свету падају авиони и хеликоптери, али да се жртве не разапињу и да се не дира по костима, већ да преовлађује људскост.

„Несреће се не дешавају без пропуста а самим тим и нечије одговорности. Али у нормалним земљама, утврђивање те одговорности се оставља надлежним органима, а не да се користе за скупљање политичких поена. Задовољите се тиме што сте  јурили министре пуковнике и генерале, и немојте молим вас да сада јурите  и кривите Омера Мехића, нагласио је премијер.

Мехић је, према његовим речима, тог дана радио свој посао и покушао је да спасе један живот.

Делови хеликоптера који се срушио код аеродрома Никола Тесла - Sputnik Србија
Тужилаштво ће тек испитивати одговорне за пад хеликоптера

„У томе није успео и сам је платио највећу цену. Он није крив, као ни Бандић нити било ко други. Да би се ставила тачка на ту причу остављено је Тужилаштву као самосталном органу да утврди шта се десило и нико се у његов рад неће мешати, истакао је премијер Србије.

Он је рекао да је конференција сазвана јер је синоћ објављен извештај о паду хеликоптера и реко да је лично био за то да се извештај не објављује, али да је медијска јавност на томе инсистирала.

„Војска је наша најугледнија институција и нећу никоме да дозволим да је урушава само зато што је, наводно, штити од оних који је воде, а све то ради ситних шићарџијских интереса и ничега другог, изјавио је он.

Вучић је назаво аспурдним нагађања да је неко звао контролу лета и тражио да се слети баш на сурчински аеродром.  

„Ако се тако нешто којим случајем и десило, тај онда треба доживотно да одговора, изјавио је Вучић, коментришући извештај о узрок пада војног хеликоптера код Београда 13. марта, у коме се наводи као кривац људски фактор, што се огледа у неадекватном управљању летелицом у сложеним временским условима, наводено је у јуче објављеном извештају Комисије, коју је формирао командант Ратног ваздухопловства Војске Србије.

У даљем току конференције Вучић се осврнуо на економски моменат у земљи, али и на ситуацију око Војислава Шешља која је заинтересовала хрватске медије.

О случају „Шешељ Вучић је навео да очекује процену његовог здравственог стања, али се осврнуо и на речи главног тужиоца Хашког Трибунала Срежа Брамерца који тражио да Влада врати Шешеља у Хаг, рекавши да ће одлука о свему бити донета када се буду добили коначни подаци. Вучић је говорио и о односима Хрватске и Србије после Шешељевог паљења храватске заставе и навео да он такао нешто не подржава али да подржава све грађане Србије. Уједно, он је највио и да ће се после католичког Ускрса чути са хрватским премијером.  

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала