Јанковић: Нећу подлећи пристисцима

© Фото : screenshot/youtubeСаша Јанковић
Саша Јанковић - Sputnik Србија
Пратите нас
Заштитник грађана Саша Јанковић изјавио је да неће подлећи притисцима и повући се са тог места. Документација коју је МУП објавио у вези са самоубиством које се догодило у мом стану није потпуна, тврди Јанковић.

"Када већ не могу да ме смене, јер немају због чега, прибегавају другим методама. Желе да подлегнем притиску, да кажем "шта ми све ово треба.." и повучем се. Али нећу. Изгураћу ово до краја. Навикао сам на притиске. Помирио сам се с тим да све то овако мора", рекао је Јанковић за "Данас".
Како преноси овај лист, из докумената се види да је Саша Јанковић 22. марта 1993. године, десет дана пре самоубиства његовог пријатеља, званично овереним судским уговором разменио пиштоље са другом особом.
Јанковић је био власник пиштоља ЦЗ М-57 (тетејац), за који је поседовао оружни лист, а потом га је разменио са лицем чије име није наведено у документацији, који је за спорни пиштољ ЦЗ-99 поседовао дозволу, пише лист.

Небојша Стефановић и Саша Јанквовић - Sputnik Србија
Јанковић ће тужити Стефановића за клевету?

На питање шта МУП није објавио, Јанковић је одговорио да је полиција објавила копије дозвола за оба пиштоља, и његовог ЦЗ М-57 и ЦЗ-99, који је припадао његовом оцу, као и судски уговор о размени, али не и његову дозволу за ЦЗ-99, коју је извадио три дана пре самоубиства пријатеља, преноси "Данас".
"Полиција међутим није објавила тај документ, а јесте неке које нико није тражио", тврди Јанковић.

Небојша Стефановић и Саша Јанквовић - Sputnik Србија
Јанковић: Пиштољ легалан и има документацију у МУП-у

"Објавили су делове из истраге о самоубиству, под изговором да их је тражио повереник за информације од јавног значаја. Он је тражио само документацију о пиштољу, што је тражио и министар Стефановић. Тема је била да ли је Саша Јанковић имао нелегално оружје. То јесте питање од јавног интереса. Међутим, нису били задовољни одговором — да је пиштољ био легалан, па су отишли корак даље и објавили документацију из истраге која задире у моју најдубљу интиму. Ако су већ и то урадили, зашто нису објавили свих 100 страна, већ само делове", каже Јанковић за "Данас".
Он је додао да "нема парафинских рукавица, резултата полиграфског тестирања, изјава сва три вештака", као ни да на сајту МУП-а нема ни документа о завршетку истраге, где пише да је случај окончан, да је у питању самоубиство и да нема елемената кривичног дела.

Александар Вучић и Саша Јанковић - Sputnik Србија
Вучић: Поштујем омбудсмана, Јанковић је нешто друго

Јанковић сматра да је циљ новинских натписа и актера целе афере да се повуче с места омбудсман, пише лист.
Како преноси данашњи "Блиц", резултати истраживања које је ЦеСИД радио почетком марта ове године, за потребе Фонда за отворено друштво, на узорку од 1.200 испитаника, у омбундсмана има поверење 36 одсто испитаника, док већи рејтинг имају војска (58 одсто) и полиција (39 одсто).
Проценат поверења у Владу Србије је нешто мањи (35 одсто), као и у председника републике (33 одсто) и у парламент (25 одсто), наводи "Блиц".
Поткомитет ЕУ у јуну шаље мисију за подршку Јанковићу
Поткомитет Европског парламента за људска права донео је одлуку да у јуну пошаље своју мисију у Србију, која ће подржати омбудсмана Сашу Јанковића, преноси "Блиц".
Та мисија ће се, пише лист, бавити стањем људских права, али и положајем медија, односно ситуацијом у вези са слободом изражавања.
Извори из ЕП рекли су листу да ће у фокусу посете бити и положај независних институција, а посебно омбудсмана и како "Блиц" пише "очекује се да ће му пружити подршку".
Поткомотет је ту одлуку о слању мисије донео јуче.    

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала