Одштета за немачке војнике заробљене у СССР-у

© Sputnik / Michael Trahman / Уђи у базу фотографијаУ јулу 1944. године Стаљин је органозовао "Параду побеђених". Црвеним тргом прошле су десетине хиљада немачких заробљеника
У јулу 1944. године Стаљин је органозовао Параду побеђених. Црвеним тргом прошле су десетине хиљада немачких заробљеника - Sputnik Србија
Пратите нас
Немачка влада планира да исплати укупно 10 милиона евра одштете за 4.000 преживелих Немаца који су током Другог светског рата допали у совјетско заробљеништво.
Црвена Армија - Sputnik Србија
Запад пише нову историју Другог светског рата

Реч је о војницима Вермахта, који су током рата од 1941. до 1945. године заробљени у Совјетском Савезу и држани у „нехуманим условима“ у којима их је половина од око 5,3 милиона скончала, пренела је агенција Ројтерс.

Према наводима агенције, конзервативци канцеларке Ангеле Меркел и њихови коалициони партнери социјалдемократе, усагласили су се да издвоје допунску буџетску суму и сваком од живих бивших ратних заробљеника уплате по 2.500 евра одштете.

Други светски рат, 1941-1945. Победничка застава на Рајхстагу у Берлину, 1. мај 1945. - Sputnik Србија
Европљани потценили улогу СССР-а у Другом светском рату

Портпарол немачког Министарства спољних послова одбио је да потврди веродостојност информације, јер је то у надлежности доњег дома Бундестага, али је рекао да министар Франк-Валтер Штајнмајер сматра да је иницијатива добра, па је он поздравља и подржава.

Очекује се да уз подршку владајућих партија и зелених ова иницијатива буде усвојена у Бундестагу, али је нејасно да ли се иницијатива односи само на преживеле који су били заточени на територији данашње Русије, или се односи и на оне у бившим совјетским републикама.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала