Дачић: Неће бити избора до краја године

© AP Photo / Darko VojinovicИвица Дачић
Ивица Дачић - Sputnik Србија
Пратите нас
Потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић сматра да неће бити избора до краја године и да је договор о уласку у Владу правио са премијером Александром Вучићем, због чега га не интересују критике које долазе са стране.

Дачић је, гостујући синоћ на телевизији Б92, о односима између председника Томислава Николића и премијера Вучића рекао да о томе треба они да говоре и да није чуо да постоје проблеми.

Извршно веће АП Војводина - Sputnik Србија
Покрајински избори до краја године?

Дачић је додао да може да се деси да председник има своје ставове, али и назначио да је у Влади чији је премијер Вучић, са којим разговара о свим потезима.

Говорећи о односима са председником Николићем, шеф српске дипломатије је рекао да поштује председника и да му није окренуо леђа, нити да покушава да га руши, али да му је ближа политика премијера Вучића, јер имају исте стратешке циљеве.

Дачић је навео да никада нико није наговестио могућност да ће признање Косова бити услов за пријем у ЕУ.

Он је рекао да није прочитао платформу о Косову председника Николића зато што је још није добио, али је истакао да би сваки прекид Бриселског споразума и политике коју води премијер Вучић по питању Косова био лош за Србију.

„Оно што ја мислим да је сигурно је да повратка нема. Бриселски споразум и договори које смо тамо постигли су заједнички — и Владе Србије и председника“, навео је Дачић.

Група стручњака за међународно право, са бившим омбудсманом Мареком Новицким на челу, од 2006. године се бави тужбама косовских Срба, Рома и Албанаца против мисије Уједињених нација. Сматрају је одговорном зато што није заштитила чланове њихових породица који су нестали или убијени у погромима ОВК. - Sputnik Србија
Николићева платформа за КиМ последња нада

На питања о ванредним изборима или реконструкцији Владе, Дачић је указао да „СПС није потребна СНС-у за већину у парламенту“, а на констатацију да је „тих“ када се из редова напредњака чују критике на његов или рачун других функционера социјалиста, рекао да није тих и да је довољно интелигентан да не реагује када га „сваки комарац уједе“.

Он је додао да њега занимају само коментари и односи са Вучићем и да је коалицију правио са лидером напредњака.

На питање да ли би СПС самостално изашао из Владе, Дачић је одговорио: „Нисам видео неки тим који својом вољом излази из прве лиге“.

Према његовим речима, СПС је преживео „цунами“ СНС-а и Вучића, док су остале странке нестале са сцене, а од ДС-а су остале „фронцле“.

Томислав Николић и Александар Вучић - Sputnik Србија
Вучић у САД, Николић у Русији — две столице које се размичу

Дачић је навео да питање новог Устава треба добро промислити и не треба ићи на промене толико често, нити парцијално.

Он је указао да има 35 поглавља у преговорима са ЕУ, а у некима од њих ће бити и то да ће морати да се мењају одређене уставне категорије.

„И ту се уопште не мисли на преамбулу“, рекао је Дачић.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала