Дачић: Приштина се бунила око ЗСО

© Sputnik / Ђорђе КрстићИвица Дачић
Ивица Дачић - Sputnik Србија
Пратите нас
Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас током скупа „Пријатељи Србије“ у Европском парламенту да ће Србија наставити конструктивно да приступа дијалогу са Приштином и поред изостанка договора на синоћној рунди разговора.

„Свесни смо значаја који процес нормализације има за европске интеграције Србије“, рекао је Дачић уочи скупа у седишту ЕП у Бриселу, подсећајући да Немачка инсистира да се као прво отвори поглавље 35 преговарачког процеса, које је везано за Косово.

Преговори у Бриселу - Sputnik Србија
Београд и Приштина после 17 сати без договора (видео)

„Наставићемо конструктиван прилаз дијалогу, јер он нема алтернативу“, казао је шеф српске дипломатије.

Осврћући се на јучерашњу маратонску рунду разговора са представницима Приштине у кабинету високе представнице ЕУ Федерике Могерини, Дачић је указао да до финалног договора није дошло јер приштинска страна није хтела да спроведе неке делове Бриселског споразума, нарочито у вези са формирањем Заједнице српских општина.

„Србија се до самог краја држала принципијелних ставова који су сви били засновани на Бриселском споразуму. У томе је разлика између нас и приштинске стране“, казао је он додајући да је и Могеринијева рекла да је формирање ЗСО кључно за примену Бриселског споразума.

Обраћајући се учесницима скупа, коме је присуствовао велики број посланика ЕП, Дачић је истакао приврженост Србије европским интеграцијама, упркос бројним препрекама на том путу.

Иса Мустафа и Ангела Меркел - Sputnik Србија
Меркелова Мустафи: Ако се не договорите, заборавите ЕУ (видео)

„Када једног дана Србија постане чланица ЕУ, верујем да неће малтретирати ниједну земљу-кандидата који жели да уђе“, рекао је Дачић, али је додао да би волео да види како би старе чланице прошле на „систематском прегледу“ коме се подвргавају земље-кандидати.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала