Шта је Николић писао Путину

© Фотохост-агентство. / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин дочекује делегације и почасне госте
Председник Русије Владимир Путин дочекује делегације и почасне госте - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Србије Томислав Николић послао је у време припреме британске резолуције писмо Владимиру Путину у којем је навео да ће Балкан бити на ивици рата уколико она буде усвојена.
Томислав Николић - Sputnik Србија
Николић замолио Путина да Русија стави вето на резолуцију

Предложена резолуција о Сребреници није у среду усвојена у Савету безбедности УН јер је Русија уложила вето. За резолуцију је гласало десет чланица Савета безбедности, а четири су биле уздржане.

Тражећи од Путина да употреби ауторитет како би онемогућио да у Савет безбедности УН стигне текст резолуције који је припремила Велика Британија, Николић је навео да ће, ако овом резолуцијом само један народ, српски народ, буде осуђен за „ни мање ни више једини геноцид светских размера, напори Србије, Владе Србије и моји лични да живимо као добре комшије, бити узалудни“.

У том случају, „Балкан ће бити на ивици новог рата“, указао је Николић у писму Путину у које је београдска „Политика“ имала увид.

Томислав Николић - Sputnik Србија
Николић: Русија доказала да је искрен пријатељ

Председник Србије је у писму Путину казао да резолуцију види као „политички инструмент, чији је коначни исход слабљење позиције Србије, угрожавање стабилности региона која је створена уз велики труд и залагање свих нас“.

Велика је неправда, неистинито и неодговорно, пише даље Николић, сводити ужасе геноцида на ратни злочин који је почињен у Сребреници.

Председник је подсетио да су у Сребреници, близу ње и у њеној околини муслиманске снаге у Босни и џихадисти који су им се придружили хладнокрвно убили хиљаде српске деце, жена и старих, тада је са земљом сравњено 39 села.

Томислав Николић - Sputnik Србија
Николић дипломатском активношћу спречио усвајање резолуције

„Нико за то није одговарао, а само у тој регији побијено је скоро 5.000 српских цивила. Како онда за њих тражити правду, ко ће за њих подносити нацрте резолуције у СБ УН. Са територије Хрватске и Косова протерано је око 500.000 Срба са вековних огњишта. Ко ће за њих да предлаже резолуцију СБ УН?“, питао је председник Србије у писму.

Николић је од председника Русије тражио да се успротиви поступцима који се „усредсређују на отварање старих рана, а не на стварање основе за бољу будућност Балкана и истинског помирења нација које су чиниле бившу Југославију“.

„Свима нам је потребна благовремена подршка мудрих и моћних како бисмо упловили у еру мира и развоја“, закључио је председник Србије.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала