Мејлови Клинтонове цензурисани због безбедности

© AFP 2023 / DON EMMERTХилари Клинтон
Хилари Клинтон - Sputnik Србија
Пратите нас
Стејт департмент је до сад објавио око 12 одсто од 55.000 страница које је Клинтонова предала њиховим адвокатима почетком године.

На десетине мејлова који су се налазили на приватном серверу Хилари Клинтон цензурисано је из безбедносних разлога, показује најновија објављена група мејлова.

У 2.206 страница мејлова, Влада је цензурисала делове у циљу заштите државне безбедности најмање 64 пута у 37 порука.

Клинтова је изјавила да никада није слала поверљиве информације са свог приватног мејл сервера, пренео је АП.

Њени помоћници нису тада предузели никакаве мере како би заштитили њену личну електронску пошту на серверима Стејт департмента. - Sputnik Србија
АП тужио Стејт департмент због мејлова Хилари Клинтон

Стејт департмент је до сад објавио око 12 одсто од 55.000 страница које је Клинтонова предала њиховим адвокатима почетком године.

Њена одлука да не користи мејл налог Стејт департмента док је била на месту државног секретара постала је политички проблем за Клинтонову, као председничког кандидата Демократске странке, где републиканци настоје да је прикажу као непоуздану и спремну да прекрши правила, навела је америчка агенција.

Ту је такође и питање поверљивих информација које су се нашле у њеном необезбеђеном мејл систему.

У допису генералног инспектората обавештајне заједнице се наводи да је та канцеларија пронашла четири мејла са поверљивим информацијама током прегледа узорка од 40 мејлова које је доставила Клинтонова.

Те четири поруке нису означене као поверљиве, али је то требало да буде учињено, јер су садржавале поверљиве информације у тренутку кад су послате, наводи се у допису.

У мејловима који су објављени у петак постоји неколико контроверзних, попут порука бившег саветника Клинтонове за националну безбедност Сендија Бергера око начина да се изврши притисак на израелског председника Бењамина Нетанјахуа у преговорима са Палестинцима.

Хилари Клинтон - Sputnik Србија
Кривична истрага мејлова Хилари Клинтон

Клинтонова, која је водећи демократски кандидат за председничку трку 2016. године, суочена је са критикама да је искључиво приватни мејл користила за службену преписку у периоду од 2009. до 2013. године, када је била на функцији државног секретара САД.

Она је у децембру предала око 30.000 мејлова у штампаној форми Стејт департменту, чији је тим радио на њиховој дигитализацији и провери од марта, како би евентуално поверљиве или осетљиве информације биле затамњене.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала