Мигранти скрећу ка Хрватској?

© Sputnik / Ана ОташевићМађарски полицајци на железничкој станици
Мађарски полицајци на железничкој станици - Sputnik Србија
Пратите нас
Избеглице које желе да добију азил у Европској унији могле би да потраже нову руту након што је Мађарска у потпуности онемогућила улазак на њену територију, каже портпаролка УНХЦР-а Мелиса Флеминг. Избеглице и активисти предлажу руту преко Хрватске и Словеније.

На друштвеним мрежама круже фотографије на којима су уцртане алтернативне руте како би мигранти са Блиског истока успели да дођу до западне Европе јер је српско-мађарска граница затворена, пише Јутарњи лист.

Граница Србије и Мађарске - Sputnik Србија
Србија као тампон-зона између миграната и ЕУ

Избеглице из Сирије на грчко-македонској граници, с македонске стране наводно добијају информацију да је мађарска граница затворена, те их упућују на алтернативне руте од којих једна пролази кроз Хрватску.

Волонтери деле летке са уцртаним рутама како би их спречили да дођу на затворену границу Мађарске и Србије.

На лецима су исцртани могући правци, а један од њих преко Славоније води до Словеније и даље у Европу.

Према доступним информацијама, карту је припремила Фејсбук група „Аvoid Hungary — Migration news“ (Избегавајте Мађарску — вести о избеглицама).

Портпаролка УНХЦР-а Мелиса Флеминг напоменула је како је УНХЦР у контакту с неколико земаља које није желела да именује, као што није желела да каже ни којим рутама би мигранти убудуће могли да се крећу.

„Апсолутно смо у контакту с разним земљама око могућих кризних ситуација и УНХЦР је спреман да делује и помогне тим земљама највише што може“, рекла је Флемингова, оценивши да ће „то бити једнако тешко као што је било у Македонији и Грчкој“.

Како наводи Јутарњи лист, претпоставља се да мигранти већ имају алтернативне планове за свој пут ка ЕУ, пошто је мађарска затворила границу.

Србија, у којој је након мађарских мера остало неколико хиљада миграната, граничи се са Румунијом и Хрватском, које су чланице Уније, иако нису део шенгенског простора. Али, Хрватска се граничи са Словенијом, која је у „Шенгену“, па би то могао бити један од алтернативних путева блискоисточних миграната, пише хрватски лист.

„Можда ћемо пробати кроз Хрватску, па Словенију и од тамо до Беча и Немачке“, рекао је Ројтерсу Енад, један од избеглица из Дамаска. Додао је да не зна да ли је то добар план, али да морају да пробају.

Избеглице - Sputnik Србија
За кога су мигранти као скакавци

Иначе, заменик директора хрватске полиције Златко Соколар рекао је да државну границу надзире 6.000 полицајаца и да Хрватска може да збрине 3.000 избеглица, преноси Ројтерс.

Ипак, Соколар очекује да се већина, након што буду пописани, неће задржавати у Хрватској, него ће наставити пут на север.

УНХЦР очекује смањење броја тражилаца азила пред мађарском границом, али сматра да се прилив миграната неће смањивати све до новембра, кад ће се погоршати временски услови за прелазак Средоземља.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала