Ванредни самит ЕУ: Најважније зауставити мигранте

© AP Photo / Manu FernandezВелика застава ЕУ у Барселони
Велика застава ЕУ у Барселони - Sputnik Србија
Пратите нас
Вође Европске уније у Бриселу разматрају хитне мере да се „обезбеди чврсто контролисање спољне границе ЕУ“ и на спољним улазним тачкама у Европу утврди да ли су то лица која могу добити азил, као и да се уз велику финансијску подршку створи ситуација у Сирији и суседству да избеглице више не хрле у Европу.

Председник Европског савета Доналд Туск објаснио је да је „најхитније то да се поново успостави надзор над спољним границама ЕУ, јер иначе неће имати смисла да се говори о јединственој имиграционој политици Уније“.

Висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Федерика Могерини позвала је пред састанак европске лидере на јединство, након што су јуче министри полиција већином гласова усвојили план Европске комисије о увођењу квота за солидарно расељавање око 120.000 избеглица широм ЕУ.

Избеглице на српско-хрватској граници код Шида - Sputnik Србија
Србија нема посла са Загребом, већ са Бриселом

„Европљани врло добро разумеју да је Европа јака кад је јединствена, а надам се да то разумеју и њени лидери“, рекла је Могеринијева улазећи у седиште Европског савета. Неке од земаља које су јуче гласале против квота у међувремену су ублажиле реторику, па је Чешка најавила да ће у име европског јединства одустати од намере да оспори план пред Европским судом у Луксембургу.

С друге стране, Словачка остаје при ставу да неће прихватити никакве квоте за мигранте, упркос казнама које јој прете због неспровођења заједничких одлука. 

Зоран Милановић - Sputnik Србија
Једва чекам поноћ, баш ме занима шта садржи Вучићев ултиматум

Француски председник Франсоа Оланд, који уз немачку канцеларку Ангелу Меркел снажно подржава план о расељавању, казао је да „они који доводе у питање европске вредности треба да преиспитају своје чланство у ЕУ“. 

Мађарски премијер Виктор Орбан, који спада у најжешће противнике плана, казао је пред самит да ће сарађивати са Немачком и осталим чланицама, али да је решен да настави са изградњом жичане ограде према Хрватској, након што је то већ учињено на граници са Србијом. Орбан је запретио да ће, уколико прилив избеглица не посустане, отворити „безбедносне коридоре“ за слободан приступ тих људи Аустрији и Немачкој и снажно се заложио да се Грчка принуди да спречи пролаз миграната преко своје територије.

Александар Вучић - Sputnik Србија
Вучић: Чекам отварање границе
 

Хрватски премијер Зоран Милановић је уочи самита оштро критиковао Србију што дозвољава мигрантима да масовно улазе у Хрватску, али није поштедео ни Орбана, рекавши да постављање ограде није начин на који једна европска земља треба да се понаша и да му се мађарска ограда „гади“. Очекује се да ће самит лидера ЕУ у Бриселу потрајати до касно у ноћ. 

Поред распоређивања избеглица, лидери ће вечерас расправљати и о предлогу Европске комисије да се избеглицама из Сирије, које се налазе у камповима у суседним земљама, упути замашна финансијска помоћ, као и да се пооштри контрола спољних европских граница јачањем састава и мандата европске граничне службе Фронтекс. С обзиром на то да је реч о ванредном самиту, одлуке које лидери донесу тек треба да буду формално потврђене на следећем редовном окупљању шефова држава и влада 15. октобра у Бриселу.  

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала