Вашингтон одустао од хитне смене Асада

© Sputnik / Александар Максименко / Уђи у базу фотографијаЏон Кери
Џон Кери - Sputnik Србија
Пратите нас
Амерички државни секретар Џон Кери изјавио је да су САД промениле позицију о сиријском председнику Башару ел Асаду и да више не инсистирају на његовом хитном одласку, већ су сагласни са његовим „диригованим“ одласком у „разумном времену“.
Џон Кери и Сергеј Лавров - Sputnik Србија
Кери: Договорeни основни принципи за Сирију

„Потребна нам је мирна транзиција, управљана транзиција, како не би било страха од одмазде, губитка живота, освете“, рекао је Кери за Си-Ен-Ен, залажући се за промену руководства у „разумном времену“ у оквиру планског прелазног периода.

Не улазећи у детаље, Кери је рекао да би Асадов пребрз одлазак изазвао унутрашњу експлозију која би Сирију лишила мира.

Ипак, како је рекао, Асад мора да оде.

„Зато што је, док је Асад тамо, мир једноставно недостижан. Тачка“, рекао је амерички државни секретар.

Ублажавање става Вашингтона Душан Пророковић из Центра за стратешке алтеранативе види као изјаву за унутрашњу употребу.

"Сасвим је сигурно да велики број утицајних људи и неки политички кругови на све ово гледају као на пораз Америке и државни секретар мора одређеном реториком покушати да на те притиске одговори, да каже да ће Русија интервенисати, да ће у једном тренутку сигурно и Асад отићи, ако не сутра, онда за неколико година", каже Пророковић.  

Председник Сирије Башар ел Асад - Sputnik Србија
ЕКСКЛУЗИВНО — Асад: Запад хоће да смени Путина и мене

Кери је, такође, рекао да је активно укључивање Русије у сиријску кризу „прилика“ за САД за решавање кризе, али да би се Москва могла наћи у „компликованој“ ситуацији због присуства у Сирији.

Према његовим речима, уколико Русија стане на страну Асада, Ирана и Хезболаха, имаће „врло озбиљан проблем“ са сунитским земљама у региону и могла би постати мета сунитских џихадиста.

Кери је рекао да се не може достићи политичко решење без укључивања сунита у процес.

Председник друге по утицају политичке снаге у руском парламенту, "Комунистичке партије", Генадиј Зјуганов, за Спутњик каже да је после ваздушних удара на ИД јасно о чему су се договорили Путин и Обама, да ће доћи и до ублажавања санкција Русији, јер су  Американци схватили да нису у стању да победе ИД, која је велика претња за САД.  Али Зјуганов није сигуран да је дошло до кардиналне промене става Вашингтона. 

„САД гледају своје интересе. Рецимом, ако је то у њиховом интересу, американци су спремни да  кокетирају са Ираном, ако то више није у интересу, они ће га угушити. Треба бити опрезан. Тренутно САД схватају да би залихе нафте и гаса могле да доспеју у руке терориста, који ће искористити ове залихе не на начин на који би Стејт департмент желео.  Американци су уплашени и траже излаз из ситуације. Из историје знамо да ниједно питање на Блиском истоку не може да буде решено без учешћа Русије", каже Зјуганов.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала