Додик: Радикални ислам мотивише људе на самоубиства и убиства

© SputnikПредседник Републике Српске Милорад Додик и уредница Спутњика Тања Трикић у студију.
Председник Републике Српске Милорад Додик и уредница Спутњика Тања Трикић у студију. - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Сваки акт тероризма доживим изнова са запрепашћењем да се то ипак дешава, каже председник Републике Српске Милорад Додик за емисију „Свет са Спутњиком“. Он оцењује да су најновији масовни терористички акти довели до додатне дестабилизације у свету.

„Када смо пре петнаестак-двадесет година слушали теорије о могућем сукобу цивилизација и да су спорни простори у додиру, многи западни аналитичари, задојени причама о неолибералним вредностима, то су са подсмехом посматрали. Ево сада видимо да је на сцени у суштини управо један сукоб цивилизација — једне хришћанске и једне исламске“, наводи Додик.

„Без обзира на то што не можете све људе који припадају тим цивилизацијама окарактерисати на овај или онај начин, чињеница је да нису сви муслимани подлегли радикалним идеологијама, али је и видљиво да су у последње време готово сви терористи мотивисани радикалним исламом, што даје нову димензију свему што се дешава“, рекао је Додик и додао да се „свету који је био извозник разних ’пролећа‘, па чак и ратова, са простора Запада на неки начин све те ствари враћају као бумеранг“.

Бивши директор Безбедносно-информативне агенције Андреја Савић - Sputnik Србија
#SvetSaSputnjikoм — Савић: Србија у овом тренутку безбедна (аудио)

Истичући да се само могу жалити невино страдали људи који немају ништа са тим „великим политикама“, Додик наводи да је чињеница да то није изоловано и да се ради о континуитету деловања, а да се последњих дана шири страх од могућих даљих терористичких напада.

„Остају сета и туга“ поводом чињенице да је сасвим недавно пао и руски авион, када је погинуло преко 200 људи, махом жена и деце, каже Додик и додаје: „Свет је био запрепашћен, била је то можда вест дан или два, али није било толико као у случају Француске мобилизације јавног мњења и солидарности са страдалима — видели смо кад то дође у Париз да се читав свет с правом дигао да осуди тероризам и да се солидарише са људима“, навео је председник РС.

Према Додиковим речима, јасно је да је радикални ислам једна од најопаснијих идеологија и да „мотивише људе да се опашу експлозивом и убијају сами себе и друге у околини“.

„Веома је тешко носити се са тим, одговор света није адекватан, а Европа, која је понудила примамљиву причу отворених граница, очигледно нема одговора на многе кризе, па ни на кризу због тероризма, и очигледно је да су многи изазови пред Европом.

Шенген је угрожен, уносе се нови политички и безбедносни елементи, и то наравно има рефлексије у нашем региону“, рекао је он.

На питање како је могуће да на територији БиХ делују екстремни исламисти и како је могуће да се то дозволи, тим пре што Запад све контролише у БиХ, Додик је рекао да „можда не контролише све“.

Треба, каже, гледати генезу, а генеза савремених терориста заснованих на екстремном исламу креће од рата у БиХ.

„Овде је живео секуларни муслимански народ, а онда на простор БиХ и бивше Југославије улази преко 4.500 светих ратника ислама. И то је Запад знао. Тада се појављује структура људи мотивисаних радикалним исламом и мобилише један број локалних људи, са локалним женама које остају овде, без обзира на дејтонску обавезу да се морају избацити са ових простора. То никада није урађено. Неки су завршили у Гвантанаму, а кад је запретио тероризам после 11. септембра, може се видети континуитет свих тих напада — од Њујорка, Лондона, Мадрида — да је била нека спрега или исходиште и веза са таквим групама на простору БиХ. Многи су добили пасоше БиХ“, наводи Додик.

Он је приметио да је настојање локалне структуре да се с тиме избори било неуспешно и навео податак из извештаја ОСА од пре шест-седам година да у БиХ има 3.500 регистрованих лица која су склона да изврше индивидуални терористички чин.

Муслимани на социјалним мрежама осуђују терор - Sputnik Србија
Убијање није у име ислама, већ у име зла

„Они су мобилисали домаће људе, могли смо да чујемо доскора термин који се није случајно употребљавао у моменту кад је Ал Каида била на врхунцу моћи, о белој Ал Каиди која се најчешће регрутовала у БиХ.

Кључни моменат за додатну опасност је чињеница да је преко 350 људи из БиХ било довољно мотивисано да оде из БиХ и прикључи се Исламској држави и спроводи акте насиља на најгрознији начин“, рекао је Додик и подсетио да су неки од њих раније учествовали у терористичким нападима, какав је био на Амбасаду у Сарајеву.

Те три кључне тачке су биле довољне да изазову страх и зебњу и да се организујемо да се супротставимо свим тим структурама, истакао је Додик.

На питање да ли ће неко реаговати на исламистички сајт „Вијести умета“, који се радује жртвама терористичког акта у Паризу и прети Балкану, он је рекао да је неприхватљив систем вредности да неко сеири над убиствима људи и да треба предузети јавну акцију како би се то елиминисало.

Интернет - Sputnik Србија
Блокирано 78 канала који се односе на терористичке организације

„Управо то ширење путем друштвених мрежа представља једну од озбиљних опасности. Многе од оних који су били пасивни можда ће то додатно радикализовати и зато укупна цивилизација мора да се обрачуна с тиме, иначе пристајемо на свет перманентне нестабилности“, истакао је Додик.

Изнео је и обавештајне податке да је 23 одсто муслиманског становништва БиХ обухваћено неком од идеологија радикалног ислама.

Он је напоменуо да је немогуће ослонити се на Сарајево, где на место директора обавештајне службе долази ратни обавештајац и шеф свих обавештајаца Алије Изетбеговића.

„Не можемо олако прихватити чињеницу да је на то место дошао човек који је довео муџахедине у БиХ, и то баш у моменту кад је нарасла терористичка опасност“, упозорио је Додик.

Наставак прочитајте овде.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала