Америка пред још једним великим ратом?

Пратите нас
Пентагон наводно жели да уложи додатне напоре у кампањи против ДАЕШ-а, али ако то захтева слање копнених трупа, САД би могле бити увучене у још један рат који би могао трајати годинама, рекао је за Раша тудеј Иван Еланд, амерички виши аналитичар одбране са Независног института.

„Мислим да смо опет на путу ескалације у Ираку, а сада и у Сирији“, истакао је Еланд, након недавне изјаве америчког министра одбране Ештона Картера.

Јужни Вијетнам - Sputnik Србија
Амерички „милосрдни анђели“ који су изменили свет

Картер је обећао „додатне напоре јер је неопходно победити ДАЕШ“. Министар је такође рекао да „ће бити више чизама на тлу“, али није прецизирао да ли мисли на америчке војнике, специјалце или војне снаге коалиције.

„Нажалост, тако се земље заглибе на одређеним местима. Пошаљу неколико трупа, постигну успех, а ако то не реши проблем, људи питају: Па, шта је следеће? Наравно, увек има још трупа, и мислим да је то само још један корак у серији ескалације“, приметио је Еланд.

Аналитичар одбране каже да је један од главних разлога за слање додатних снага на Блиски исток повезан са предстојећим сиријским мировним процесом.

„САД се труде да се сиријски мировни преговори наставе и мислим да желе да имају, такорећи, већи улог у тој игри“, рекао је Еланд. „Други разлог је што су имали неких успеха на терену у преузимању Рамадија од ДАЕШ-а, и мислим да желе да капитализују тај добитак.“

Џихадисти, терористи - Sputnik Србија
Америци смета велика антитерористичка коалиција

Ирачке безбедносне снаге (и америчке специјалне снаге послате да их саветују) озбиљно се припремају за велику офанзиву на Мосул, други највећи град у земљи који је од 2014. године упориште терориста ДАЕШ-а. Али освајање Мосула и држање осталих градова под контролом Багдада могао би се показати као обесхрабрујући задатак.

„Мислим да ће за то бити потребне године, јер ће се герилци ДАЕШ-а повући у илегалу, вратити у градове и водити герилске ратове, а бојим се да нема локалних снага на терену, па ћемо ускоро видети више америчких чизама на тој територији“, приметио је Еланд.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала