Оливера неправда не може да сломи (аудио)

Оливера неправда не може да сломи
Пратите нас
После одржаног скупа подршке Оливеру Ивановићу у Београду, гости емисије „Спутњик интервју“ били су његова сестра Наташа Илић и адвокат Небојша Влајић. Ово окупљање, како објашњавају, био је заправо револт пријатеља без политичке позадине. Ивановићу, каже адвокат Влајић, подршка даје снагу да настави одбрану.

Ивановићева сестра Наташа Илић каже да је он најстарији од троје деце, а да је духом најмлађи. Лидерску позицију добио је рођењем, и поред свега што му се дешава он осећа обавезу да их све заштити. Илићева објашњава да је породица била шокирана пресудом.

„То вече планирали смо славље, овако нешто нам није падало на памет. Само смо размишљали како да заборавимо последње две године и да кренемо напред. О томе колико нам је тешко, бесмислено је и говорити. Али колико год да ми је тешко, видим њега који у овом тренутку не размишља како ће њему бити. Он, који је невино осуђен и који ће опет морати у затвор, рекао ми је: ’Само твоје сузе могу да ме погоде и ништа друго‘“.

„Ми морамо сада да будемо јаки због њега, борићемо се и даље онолико колико будемо могли. Као породица немамо законске и политичке инструменте, али можемо да му пренесемо позитивну енергију и љубав која ће му, надам се, помоћи да издржи“, рекла је Наташа Илић.

Оливер не посустаје

Ивановићев адвокат Небојша Влајић каже да је лидер са Косова пре свега чврст, храбар и достојанствен човек. „Њега све ово није сломило, нити ће. Оливер ће истрајати, јер је уверен и зна да није крив за оно за шта је окривљен.“

Одбрана Оливера Ивановића је током поступка истицала да се у његовом случају ради о такозваној res iudicata (пресуђеној ствари), али је то тужилац одбацио.

Скуп подршке Оливеру Ивановићу у Београду - Sputnik Србија
Скуп подршке Оливеру Ивановићу

Влајић сматра да је Еулексов суд, који је донео овакву пресуду, пропустио прилику да покаже да право на Косову може да буде изнад политике.

„Овај поступак је почео као политички и тужилац га је тако и водио. Тужилац има право да греши у поступку, не намерно, али брана његовим грешкама треба да буде суд. Међутим, суд није испунио ту улогу и та очекивања да спречи грешке тужиоца и да предмет врати на страну правде се, нажалост, нису десила“, каже Влајић.

Унмик одбацио оптужбу, Еулекс осудио

Против Оливера Ивановића Унмик је водио и окончао поступак 2002. године. Унмиков јавни тужилац је сматрао да нема доказа ни за истрагу, а Еулексов тужилац, и поред тога што није имао нове доказе, сматрао је да има основа за истрагу, суђење, а нажалост и за пресуду.

Што се тиче тужиочевих сведока, саслушано је укупно више од 150 људи, око 80 у истражном и исто толико у судском поступку. Од свих њих само један човек је рекао да је Ивановића видео на месту злочина, али да није сигуран да ли је он издао то наређење или је неко наредио њему. Адвокат Влајић наводи да је сведок на лице места Ивановића ставио само као сведока, а никако као наредбодавца или као учесника. То је потврђено и приликом изрицања пресуде, када је судија образлажући пресуду рекла: „Није утврђено да је Ивановић био командант те јединице, нити је утврђено да је издавао било какво наређење, једино је утврђено да је био на том месту“.

Ивановић принет као жртва албанским екстремистима

Адвокат Влајић објашњава да никога учесником у кривичном делу не чини то што је био на месту његовог извршења, али је ипак Ивановић драконски осуђен на девет година затвора. Влајић, међутим, наглашава да нас послератна историја на Косову учи да је било много неправичних пресуда, али се одбрана Оливера Ивановића нада да ће се та пресуда у другом степену преиначити.

Опште мишљење међу Албанцима на Косову је да тамошњи судови суде само њиховим припадницима, да ниједан Србин није осуђен, што није тачно.

Адвокат Влајић каже за Спутњик да је Еулекс подлегао притиску локалне средине да направи тај лажни баланс, а да је Оливер Ивановић као лидер био најпогоднији да буде оптужен.

Наредни кораци — борба не престаје…

Одбрана Оливера Ивановића у наредних 60 дана очекује и писмену пресуду, на коју у року од 15 дана одбрана и тужилаштво могу да се жале. Након тога предмет иде у Апелациони суд у Приштини и он нема рок у којем мора да се изјасни.

Адвокат Влајић објашњава да је тај суд састављен углавном од Албанаца, али да ће се одбрана борити да све судије ипак буду међународне.

Срби ће се заклињати — Оливера Ивановића ми!

До правоснажности пресуде одлучено је да Ивановић буде у кућном притвору. Међутим, јавни тужилац се на ту одлуку већ жалио и захтева да Ивановић буде пребачен у судски притвор.

Влајић најављује жалбу и наглашава да ће до краја недеље Апелациони суд одлучити где ће Ивановић издржавати притвор. Уколико суд одлучи да га пошаље у затвор, Влајић се нада да ће то бити у Косовској Митровици, где је и био до септембра прошле године.

„Тај затвор јесте мали, али није пренатрпан, затвореници и запослени су Срби, а и породица би могла да га посећује неометано.“ Ипак, адвокат Влајић закључује да је и златни кавез, ипак — кавез.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала