00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
07:00
30 мин
НОВИ СПУТЊИК ПОРЕДАК
17:00
60 мин
ОД ЧЕТВРТКА ДО ЧЕТВРТКА
20:00
60 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
07:00
30 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
16:00
30 мин
ОД ЧЕТВРТКА ДО ЧЕТВРТКА
17:00
60 мин
ЈучеДанас
На програму
Реемитери
Студио Б99,1 MHz, 100,8 MHz и 105,4 MHz
Радио Новости104,7 MHz FM
Остали реемитери

Москва — кулинарска престоница Европе

© Sputnik / Anton DenisovРесторан у Москви
Ресторан у Москви - Sputnik Србија
Пратите нас
Забране увоза одређених прехрамбених производа из Европе, САД и Турске претвориле су Москву у једну од најзанимљивијих кулинарских престоница Европе и оживеле праву руску кухињу, преноси амерички недељни магазин „Њузвик“.

Руска кухиња због забране увоза прехрамбених производа из Европе, САД и Турске доживљава „неверовану, дивну ренесансу“, наводи магазин „Њузвик“.

Рајан Рејнолдс - Sputnik Србија
Рајан Рејнолдс: Руси су највеће фаце на планети

Под таквим околностима ресторани руске престонице окренули су се правцу популарном у многим деловима света — припреми само домаће хране.

„То је веома једноставна и лепа идеја — земља у којој живите је земља која вас храни“, каже за тај магазин искусни кувар два позната ресторана у Француској Џероми Ромер, који је недавно своје кулинарске способности показао и у новоотвореном ресторану у Кропоткинској у Москви.

„Москва је тако узбудљиво место за рад. Кувари су иновативни, спремни да од ничега направе нешто“, рекао је он.

Ромер тврди да је руска кухиња посебно разнолика у вегетаријанству, а ту би се посебно издвојио пржени пашканат и црно и бело корење у сосу од шаргарепе, као и пире од карфиола.

Лимун - Sputnik Србија
Уместо из Турске, воће и поврће у Русију стиже из Сирије

Састојци долазе из свих крајева Русије, укључујући и оне далекоисточне, одакле стижу шкољке и хоботнице упецане у Јапанском мору, а прерађене у Владивостоку.

„Ми се трудимо да понудимо јела из целе Русије“, рекла је портпаролка пољопривредне задруге и ресторана „Лавка Лавка“ Марија Златополска, додајући да тако желе да „прославе различите руске области и да их доведу у Москву“.

Задругу је 2008. године основао кувар Борис Акимов, када се удружио са пољопривредницима широм Русије и понудио својим муштеријама специјалитете попут руске гауде, неколико варијанти сувих и маринираних печурки, као и кнедле од сибирског јелена и слатко од бобица са Арктика. 

„Захваљујући нама људи могу да окусе храну из разних делова Русије и тако сазнају шта се једе у њиховој земљи“, закључује она. 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала