Трамп и Клинтонова воде, али ко ће ући у трку за Белу кућу

© REUTERS / Craig Lassig/Jay LaPreteХилари Клинтон и Доналд Трамп
Хилари Клинтон и Доналд Трамп - Sputnik Србија
Пратите нас
На унутарстраначким изборима у четири америчке савезне државе Доланд Трамп и Тед Круз остварили су по две победе, што указује на то да је, упркос томе што се Трамп сматра фаворитом, и даље неизвесно ко ће на крају освојити номинацију Републиканске странке на председничким изборима у САД.
Тајна - Sputnik Србија
Ко заиста управља Америком

Резултати су били подељени и кад је реч о ривалској Демократској странци, будући да је на изборима у три државе Берни Сандерс победио у Небраски и Канзасу, а Хилари Клинтон у Луизијани, пренела је агенција АП.

Круз, актуелни сенатор Тексаса, победио је на изборима Републиканске странке у Канзасу и Мејну, оценивши то „манифестацијом праве промене смера“ у којем се креће кампања.

Трамп, који се и даље сматра фаворитом за кандидатуру републиканаца на изборима, остварио је победу у Луизијани и Кентакију.

У трци за републиканске делегате, Трамп је укупно до сада прикупио гласове најмање 375 делегата, а Круз 291. Да би се освојила номинација Републиканске странке за председника, потребно је укупно 1.237 делегата.

Присталице Доналда Трампа у предизборној кампањи - Sputnik Србија
Сви против Трампа

С друге стране, за номинацију Демократске странке су потребни гласови 2.383 делегата. Клинтонова је прикупила 1.117, а Сандерс 447 гласова, укључујући гласове суперделегата, међу којима су конгресмени, гувернери савезних држава и званичници странке који могу да подрже кандидата по свом избору.

Будући да је трка за номинацију Републиканске странке, по оцени АП-а, „у хаосу“, најистакнутији чланови те партије траже било какав начин да смање шансе да Трамп постане кандидат за председника, па су тако кандидати републиканаца из 2008. и 2012. године, Џон Мекејн и Мит Ромни, изразили стрепњу да би номинација Трампа могла да доведе до катастрофалних резултата на изборима за председника у новембру.

Трамп је на конференцији за штампу у Вест Палм Бичу на Флориди прогласио себе спремним за директну борбу са Крузом и позвао остале кандидате да одустану од трке.

„Волео бих да се ухватим укоштац са Тедом један на један. То би било веома забавно“, истакао је амерички милијардер.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала