Договор пао: Грчка враћа илегaлне мигранте у Турску

© REUTERS / Michalis KaragiannisRefugees and migrants walk after disembarking from the passenger ferry Eleftherios Venizelos from the island of Lesbos at the port of Piraeus, near Athens, Greece, December 26, 2015
Refugees and migrants walk after disembarking from the passenger ferry Eleftherios Venizelos from the island of Lesbos at the port of Piraeus, near Athens, Greece, December 26, 2015 - Sputnik Србија
Пратите нас
Европска унија ће почети да се враћа илегалнe имигрантe који долазе у Грчку из Турске почев 20. марта у складу са договором који су постигли о мигрантима Брисел и Анкара.
Самит ЕУ-Турска у Бриселу - Sputnik Србија
Лидери ЕУ постигли договор са Турском

Европска унија ће почети да враћа илегалне имигранте од 20. марта у склопу споразума постигнутог са Турском, изјавио је у петак чешки премијер Бохуслав Соботка.

„Споразум са Турском је одобрен. Да се врате сви илегални имиграната који долазе у Грчку из Турске почев од 20. марта“, твитовао је Соботка из Европског савета у Бриселу.

Према привременом споразуму, Брисел је обећао да ће прихватити сваку легалну сиријску избеглицу за сваког мигранта без докумената који ће бит враћен Турској, по принципу један-за-један.

Европска унија следеће седмице почеће да исплаћује Анкари три милијарде евра за пријем избеглица, саопштио је премијер Турске Ахмет Давутоглу. 

„Европска унија ће почети процес исплаћивања три милијарде евра за пријем избеглица већ следеће седмице, а ми ћемо одмах почети да користимо тај новац. Он није намењен за наше потребе, него за потребе избеглица. На дневном реду је издвајање додатне три милијарде евра, о том питању ће се још разговарати“, рекао је Давутоглу на конференцији за новинаре у Бриселу, где је одржан самит ЕУ о проблемима миграција. 

Премијер Турске је изјавио да ће отварање нових приступних поглавља у преговорима с Европском унијом убрзати процес пријема Турске у ту заједницу. 

„Договарили смо се о отварању новог, 33. поглавља у преговорима о ступању Турске у ЕУ (посвећеног буџетској и финансијској политици). Надамо се да ће то убрзати процес пријема Турске у ЕУ. Биће такође убрзано отварање раније блокираних преговарачких тачака. Важан корак биће прелазак на безвизни режим са земљама ЕУ који ће, како рачунамо, бити уведен у јуну. Морамо да испунимо 72 критеријума за то, 38 је већ испуњено“, рекао је Давутоглу. 

Високи турски званичник је изјавио да ће враћање миграната у Турску почети 4. априла, преноси Ројтерс. Премијер Финске потврдио да су лидери две земље постигли договор о заустављању нелегалне миграције.

Комисија ЕУ би за недељу дана требало да припреми списак пројеката како би се убрзало слање помоћи Турској за мигранте.

Нацрт споразума предвиђа убрзање припрема за отварање нових преговарачких поглавља у преговорима Анкаре и Брисела, и то тако да до краја јуна буде отворено Поглавље 33 о буџету и финансијама.

Канцеларка Немачке Ангела Меркел - Sputnik Србија
Мађарска и Словачка и даље не прихватају турске избеглице

Председник Европског савета Доналд Туск спреман је да нацрт договора са Турском о сузбијању нелегалне миграције преда данас на одобрење лидерима 28 земаља-чланица Европске уније, јавио је раније Ројтерс.

Туск је, након преподневних преговора са турским премијером Ахметом Давутоглуом, организовао наставак разговора и за време ручка, преноси британска агенција, позивајући се на изворе ЕУ.

Према предложеном споразуму, Анкара ће прихватити све нелегалне мигранте који су прешли у Грчку, укључујући и сиријске избеглице, уколико ЕУ преузме неке сиријске избеглице и новчано награди Турску, уведе безвизни режим путовања и обезбеди напредак Анкаре у преговорима о приступању ЕУ.

Вест је потврдио и премијер Финске Јуха Супила, који је на Твитеру навео да су лидери ЕУ постигли договор са Турском о заустављању нелегалне миграције.

„Договор са Турском је одобрен“, навео је Сипила.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала