Обрт у Бразилу: Наставља се поступак смене председнице

© AFP 2023 / Andressa Anholete Бразилски парламент
Бразилски парламент - Sputnik Србија
Пратите нас
У најновијем обрту ситуације након што је вршилац дужности председника Доњег дома бразилског парламента Валдир Марањао у понедељак поништио одлуку о покретању опозива бразилске председнице Дилме Русеф, поступак се изгледа наставља јер је Марањао данас саопштио да је променио одлуку о поништењу.
Дилма Русеф предсеница Бразила - Sputnik Србија
Опозив председнице Бразила део тихе офанзиве САД?

Тиме је пут за смену бразилске председнице деблокиран, будући да је јуче и председник Сената рекао да ће  Горњи дом наставити гласање о суспензији.

Заокретом који је учинио Марањао окончан је расцеп између лидера Конгреса, који су присталице Русефове покушавале да искористе како би се успротивиле поступку њене смене.

Русефова, припадница левичарске Радничке партије, оптужена је да је нелегално манипулисала владиним рачунима током кампање за реизбор 2014. године, како би прикрила озбиљност економске ситуације.

Она тврди да је процес претворен у пуч десничара током друге године њеног другог мандата.

Спутњик - Sputnik Србија
#SvetSaSputnjikom: Утицај Кине и Русије у Латинској Америци расте (аудио)

Смена Русефове се сада чини све извеснијом будући да је велика већина чланова Доњег дома средином априла гласала за то да се њен случај стави пред Сенат.

У Сенату је већ 50 од 81 сенатора рекло да планирају да гласају за њено суђење, што је много више од просте већине потребне за отварање поступка.

Резултат гласања се очекује у четвртак, а након тога би убрзо требало да уследи одлазак Русефове из председничких просторија. Министри наводно већ празне своје фијоке и столове.

Када буде суспендована са дужности, Русефова ће се суочити са вишемесечним суђењем, при чему ће на крају бити потребна двотрећинска већина да је смени са функције.    

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала