Бити ил‘ не бити: Британци бирају куда ће

© AFP 2023 / Ben StansallПроевроспки лоби у Британији-илустрација
Проевроспки лоби у Британији-илустрација - Sputnik Србија
Пратите нас
У Великој Британији одржава се данас референдум о останку те земље у ЕУ или изласку из ЕУ, који би могао у значајној мери да одреди будућност не само Британије, већ и Европе.
Велика Британија и ЕУ илустрација - Sputnik Србија
Анкета: Подршка „брегзиту“ у вођству

Биралишта су отворена у 8 сати по средњеевропском времену, а биће затворена у 23 сата.

Исход референдума на којем право гласа има више од 46 милиона бирача, потпуно је неизвестан, а референдумско питање гласи „Да ли Уједињено Краљевство треба да остане чланица ЕУ или да напусти ЕУ?“.

Једно од последњих истраживања британског јавног мњења пред референдум, које је спроведено за дневни лист „Тајмс“, показало је да су заговорници останка у Унији поново у вођству.

© AFP 2023 / GLYN KIRKОсветљени знак "унутра или напољу" испред куће у јужној Енглеској. У Великој Британији је јутрос почело гласање о останку те земље у ЕУ или изласку из ЕУ, које би могло у значајној мери да одреди будућност не само Британије, већ и Европе.
Осветљени знак унутра или напољу испред куће у јужној Енглеској. У Великој Британији је јутрос почело гласање о останку те земље у ЕУ или изласку из ЕУ, које би могло у значајној мери да одреди будућност не само Британије, већ и Европе. - Sputnik Србија
Осветљени знак "унутра или напољу" испред куће у јужној Енглеској. У Великој Британији је јутрос почело гласање о останку те земље у ЕУ или изласку из ЕУ, које би могло у значајној мери да одреди будућност не само Британије, већ и Европе.

У тој анкети, рађеној јуче, 51 одсто испитаника изјаснило се за Велику Британију у ЕУ, а 49 одсто за излазак из европског блока.

Кључна питања у кампањи била су економија и имиграција при чему је свака од страна оптуживала ону другу за распиривање страха, а на јавно мњење утицао је и трагичан догађај у завршници кампање када је Џо Кокс, проевропска посланица опозиционих лабуриста, убијена док се припремала да одржи састанак са бирачима у Бристолу.

Из Брисела су у претходном периоду више пута стизале поруке упозорења на последице британског изласка из Уније по обе стране, а председник Европског савета Доналд Туск каже да би „брегзит“ „могао да буде почетак деструкције не само ЕУ, већ и целокупне западне политичке цивилизације“.

Брегзит-илустрација - Sputnik Србија
ЕУ фрустрира Британце, али не само њих

О потенцијалним последицама британског референдума размишља се и на Балкану, а стручњак за регион са Лондонске школе економије Џејмс Кер Линдзи оценио је за Танјуг да се одлуком Британаца о останку у Унији не би много тога променило ни за Европу ни за Балкан, док би „брегзит“ водио на „потпуно неистражен терен“.

На биралишта ће изаћи британски и ирски држављани, као и држављани Комонвелта који имају пребивалиште у Уједињеном Краљевству, али и држављани УК у иностранству који се последњих 15 година налазе бирачким списковима.

Право гласа овог пута имаће и грађани Гибралтара.

Британија је сличан референдум одржала и 1975. године када је 67 одсто грађана гласало за останак те земље у Европској економској заједници.

© REUTERS / Neil Hall Радници носе знаке док припремају бирачко место у Лондону. У Великој Британији је јутрос почело гласање о останку те земље у ЕУ или изласку из ЕУ, које би могло у значајној мери да одреди будућност не само Британије, већ и Европе.
Радници носе знаке док припремају бирачко место у Лондону. У Великој Британији је јутрос почело гласање о останку те земље у ЕУ или изласку из ЕУ, које би могло у значајној мери да одреди будућност не само Британије, већ и Европе. - Sputnik Србија
Радници носе знаке док припремају бирачко место у Лондону. У Великој Британији је јутрос почело гласање о останку те земље у ЕУ или изласку из ЕУ, које би могло у значајној мери да одреди будућност не само Британије, већ и Европе.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала