Блер писао Бушу пред напад на Ирак: Уз тебе сам шта год било (видео)

© Sputnik / Дмитрий Астахов / Уђи у базу фотографијаЏорџ Буш млађи и Тони Блер
Џорџ Буш млађи и Тони Блер - Sputnik Србија
Пратите нас
Некадашњи британски премијер Тони Блер је, осам месеци уочи избијања рата у Ираку 2003. године, написао у поруци тадашњем председнику САД Џорџу Бушу Млађем да ће га подржати „шта год било“.

Ројтерс преноси да је Блер у тој поруци ипак изнео значајне резерве у вези са могућом војном операцијом.

Садржај поруке од 28. јула 2002. године, која је првобитно била заведена под ознаком „тајно-приватно“, откривен је данас у налазима британске истраге о рату у Ираку која је трајала седам година.

„Бићу уз тебе шта год било“, гласи прва реченица поруке коју ју Блер упутио Бушу.

Истражитељи су у извештају навели да је неименовани Блеров високо позиционирани саветник изјавио да је заједно са другим саветником покушао да убеди тадашњег премијера да избаци ту реченицу из поруке, али да је Блер игнорисао њихове препоруке.

A protester wearing a former British Prime Minister Tony Blair mask, right, and another dressed as a judge pose for the media on a stage outside the Queen Elizabeth II Conference Centre in London, shortly before the publication of the Chilcot report into the Iraq war, Wednesday, July 6, 2016. - Sputnik Србија
Потрес у Британији: Инвазија на Ирак била је погрешан потез (видео)

Блер: Поступао сам у најбољем интересу Британије

Блер је након што је комисија на челу са Џоном Чилкотом објавила веома критичан извештај о одлуци Британије да уђе у рат у Ираку изјавио да је он у том случају „деловао у најбољем интересу Британије“.

„Извештај би требало да оконча све досадашње оптужбе о лошим намерама, лажима и преварама“, наводи се у саопштењу које је објавила Блерова канцеларија, пренела је агенција АФП.

„Било да се људи слажу или не слажу са мојом одлуком да покренем војну акцију против Садама Хусеина, ја сам је донео са добрим намерама и, како сам веровао, у најбољем интересу земље“, истакао је бивши премијер.

​Он је додао да Чилкотов извештај садржи реалну и материјалну критику припреме и планирања интервенције у Ираку.

Жао ми је

Нешто касније Блер је новинарима изјавио да му је жао и да се каје због рата у Ираку, али је истовремено бранио своју одлуку да Велику Британију укључи у инвазију наводећи да данашњи тероризам није покренут због тога.

Ројтерс наводи да је Блер тако одговорио на жестоке критике на његов рачун које су се појавиле након извештаја о том рату који је припреман седам година, а који је објављен данас.

„Обавештајне процене обављене у то време о томе да треба ићи у рат испоставиле су се као погрешне. Оно што је уследило испоставило се као нешто што је још више непријатељски настројено, што се временски много продужило и што је испало крвавије него што смо ми икада могли да замислимо“, казао је Блер новинарима.

Он је навео да због свега тога „изражавам више туге, кајања и извињења него што ћете икада знати“.

Блер је рекао да прихвата пуну одговорност за одлуку о одласку у рат, али је одбацио аргумент да је данашњи тероризам покренут инвазијом на Ирак.

Он је такође навео да је „свет боље место без ирачког диктатора Садама Хусеина, који је скинут са власти у инвазији“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала