Бивши генерал пориче организацију пуча у Турској

© Фото : Youtube/ Teskilat TVБивши главнокомандујући ваздухопловних снага Турске Акин Озтурк
Бивши главнокомандујући ваздухопловних снага Турске Акин Озтурк - Sputnik Србија
Пратите нас
Бивши главнокомандујући ваздухопловних снага Турске негирао је током саслушања учешће у организацији покушаја државног преврата, јавила је телевизија НТВ.
Реџеп Тајип Ердоган - Sputnik Србија
Контролисани хаос у режији председника Турске?

Раније је новинска агенција „Анадолија“ саопштила да је Акин Озтурк признао кривицу у организовању покушаја пуча.

„Нисам организатор војног преврата. Нисам имао информације о томе ко је организатор покушаја преврата. Планирао сам да идем на свадбу кћерке мог пријатеља, али сам то јутро био у Измиру, јер сам имао посла код нотара. Могу то и да докажем.“

Раније је Акин Озтурк наводно ухапшен под сумњом да је организовао покушај војног пуча. Озтурк је био главнокомандујући турских ваздушних снагама од 2013. до 2015.

Према наводима новина „Сабах“ могуће је да је Озтурк повезан са исламским свештеником Фетулахом Гуленом, којег је Анкара окривила за неуспели преврат.

Људи покушавају да спрече пролазак тенка током покушаја преврата у Анкари. - Sputnik Србија
Државни удар у Турској предводио бивши командант ваздушних снага

У петак увече су власти Турске јавиле о покушају војног преврата у држави. Војска је саопштила да је преузела власт у своје руке. У суботу ујутру побуњени војници почели су да се предају. Власти Турске изјавиле су да покушај пуча није успео.

Турске власти већ су ухапсиле више од шест хиљада људи, међу којима су и виши официри. Према подацима Министарства унутрашњих послова Турске у преврату је погинуло 290 особа. Власти Турске оптужиле су опозиционог исламског свештеника Фетулаха Гулена за организацију преврата.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала