Васељенски патријарх у Јасеновцу

© REUTERS / Stefanos RapanisВасељенски патријарх на Свеправославном сабору на Криту
Васељенски патријарх на Свеправославном сабору на Криту - Sputnik Србија
Пратите нас
Поводом обележавања 75 година од страдања Светих Мученика Јасеновачких, литургију у Храму Рођења Светог Јована Претече и Крститеља у Јасеновцу служиће васељенски патријарх Вартоломеј, коме ће то уједно бити и прва посета Хрватској.

Обележавању годишњице ће поред високих званица из јавног и политичког живота присуствовати и изасланици Руске и Пољске православне цркве.

Споменик логора Јасеновац - Sputnik Србија
Јасеновац – злочин који се наставља и под патронатом ЕУ

Портал Српски народни форум пренео је позив Епархије пакрачко-славонске верницима да се окупе на светој литургији.

„Његова свесветост архиепископ Константиновог града и патријарх васељенски господин Вартоломеј ће са Његовом светошћу патријархом српским господином Иринејем и великим бројем отачаствених и гостујућих архијереја, началствовати литургијском обележавању Новомученика Јасеновачких, а у поводу седамдесет и пет година од почетка њиховог страдања и исповедништва. Окупимо се 10. септембра 2016. године у девет часова у Манастиру Јасеновац око свјатјејших архијереја и нашег домаћина, Епархије пакрачко-славонске и њеног предстојатеља епископа пакрачко-славонског господина Јована“, стоји у позиву.

Иначе, Манастир Јасеновац са Црквом Рођења Светог Јована је седиште Епархије пакрачко-славонске и најмлађи је православни манастир у Хрватској. 

Манастирска црква је саграђена 1775. године, а разорена је на почетку Другог светског рата 1941. године. Гаража која је била у саставу цркве била је део Концентрационог логора Јасеновац.

Победа живота над смрћу - Цвијета Бабић екипи филма показује фотографију своје породице - Sputnik Србија
#SputnjikIntervju: Завештање — глас оних који су преживели пакао логора НДХ (аудио, фото)

Црква је обновљена и украшена 1984. године. Током ратних сукоба деведесетих година црква је поново оштећена, а маја 1995. године у операцији „Бљесак“ је оскрнављена и девастирана. Обновљена је 2000. године.

Подсетимо, после оснивања Спомен-подручја Јасеновац верници су се окупљали у Јасеновцу на отвореном, где су служени помени и парастоси, што је био и својеврстан протест због тога што и храм није део спомен­-комплекса, као што је то био случај у Маутхаузену или Дахау.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала