Николић: Неки с Балкана као бродоломник спречавају остале да се спасу

© Tanjug / RADE PRELIC/Председник Томислав Николић и председник Македоније Ђорђе Иванов
Председник Томислав Николић и председник Македоније Ђорђе Иванов - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Србије Томислав Николић изјавио је данас у Битољу да се неки с Балкана понашају као „бродоломник“ који се укрцао у чамац Европске уније и „спречава остале да се спасу“.

Николић је после састанка са македонским председником Ђорђем Ивановим рекао да живимо на Балкану, али да су се неки с Балкана „отргли“, па се називају Европљанима, а нама препуштају простор који називају Западни Балкан.

„Они више нису на Балкану, бар тако кажу, а неки од њих се понашају као бродоломник који се укрцао у чамац и спречава остале да се спасу“, навео је Николић.

Николић је рекао да је очигледно да неко намерно оставља Македонију и Босну и Херцеговину по страни у европским интеграцијама, а Србији отворено говори да имамо једног супарника који нас неће пустити далеко.

„Наше је да уређујемо државе у складу са европским правилима, јер је то добро за грађане и представља велики покрет напред у односу на стање у ком смо били кад смо почели процес европских интеграција“, изјавио је Николић.

Председник Србије Томислав Николић на Кајмакчалану - Sputnik Србија
Србија се уздиже не напуштајући слободарске идеје

Председник је поручио да је Србија на страни Македоније у већини проблема које та земља има, а понекад се понаша као пријатељ „и једној и другој страни у проблемима које Македонија има“.

Данашња Србија, како је рекао, може да наведе бар 50 случајева у којима су две државе у спору, а да је Србија пријатељ и једнима и другима.

Како је рекао, две земље имају неколико нерешених питања, које ће заједно решити, како их не би остављали својој деци.

„То нису велики проблеми и када их склонимо са дневног реда моћи ћемо у пуној мери да развијамо наше пријатељство“, рекао је Николић.

Он је подвукао да у економији наши људи већ сарађују изванредно.

„Остало је само да оне који време мере у вековима, научимо да ћемо морати да га меримо у данима, јер немамо времена за губљење, због наших младих“, истакао је председник Србије.

Николић је додао да је, од како је председник Србије, увек имао пријатељске и корисне разговоре, на којима су обе стране увек износиле оно што треба поправити, „а можда и променити“.

Изложба Војвода Петар Бојовић - Sputnik Србија
Николић: Бојовић симбол оданости отаџбини и народу

Николић је захвалио домаћинима на гостопримству и поручио да се нада да ће ускоро македонског колегу моћи да угости у Београду, а да ће две владе наставити добро да сарађују.

„Хвала вам на прилици да се сретнемо на обележавању јубилеја који не можемо да не обележимо. У Србији нема човека који нема претка који је учествовао у Бици на Кајмакчалану, а ми смо живи захваљујући онима који су преживели“, рекао је Николић.

Он је додао да ће споразум у вези са заштитом културно историјских споменика у обе земље бити прослеђен двема владама да га анализирају.

„Желим вам среће и успеха и да се развијамо заједно“, поручио је Николић и додао да жели успех у одржавању избора у тој земљи, јер како је рекао, грађани имају право да бирају.

Коментаришући захвалност коју је председник Иванов упутио Србији због помоћи током поплава, Николић је рекао да је то био одговор на помоћ коју је Македонија упутила Србији након поплава 2014. године.

Председник Србије Томислав Николић - Sputnik Србија
Николић: Милановић ме подсећа на Павелића (видео)

„Ми имамо пословицу која каже — Кад чиниш добро дело, немој да лупаш у велика звона. Поштујемо вашу помоћ и најмање што можемо да урадимо је да вам, када вам се нешто деси, помогнемо“, закључио је Николић.    

Иванов: Посета Николића потврђује добре односе Македоније и Србије

Председник Македоније Ђорђе Иванов затражио је данас од председника Србије Томислава Николића да званични Београд, како је рекао, изађе у сусрет, и да Македонцима који живе у нашој земљи омогући да обележавају македонске празнике.

Истичући да Македонија има добар однос са свим суседима, Иванов је, након састанка са председником Николићем, на којем је било речи о споразуму двеју земаља о заштити културно-историјских споменика, рекао да би тај документ омогућио и гарантовао право неговања, чувања и празновања културног наслеђа, традиције и догађаја од историјског значаја обема странама.

Томислав Николић - Sputnik Србија
Николић: Очекујем да обим Мисије УН на Косову остане исти

Иванов је поручио да ова посета српског председника Македонији потврђује добре односе двеју земаља и двају народа, као и да сва отворена питања треба решавати дијалогом.

„Иако по неким питањима имамо различите ставове, то није препрека да имамо изванредну сарадњу“, подвукао је Иванов.

О доброј сарадњи двеју земаља, навео је, сведочи и висока трговинска размена с обзиром на то да је Србија један од највећих трговинских партнера Македоније, али и културна сарадња и свакодневни односи грађана двеју земаља.

„Са свим суседима негујемо добре односе. И овај састанак поводом обележавања стоте годишњице Битке на Кајмакчалану показује како Македонија жели да гради односе са суседима“, рекао је Иванов.

Председник Македније Ђорђе Иванов - Sputnik Србија
Иванов: Могао сам да пошаљем војску или да аболирам

Он је додао да двојица председника не могу да промене историју, али да могу да утичу на садашњост и да мењају будућност, додајући да поред разлика у прошлости желе да остваре стратешке циљеве у будућности.

Наводећи да Србија добро напредује у преговорима са ЕУ, док је Македонија блокирана, Иванов је рекао да на Балкану морамо да гледамо ширу слику и да „напредујемо, јер је то од интереса за све нас“.

Иванов се захвалио Николићу на помоћи Србије у санацији последица недавних поплава у тој земљи.

„То је разлог више да када дођу непогоде, покажемо хуманост и солидарност, јер географију не можемо да мењамо“, закључио је Иванов.    

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала