Србија се уздиже не напуштајући слободарске идеје

© Tanjug / TANJA VALICПредседник Србије Томислав Николић на Кајмакчалану
Председник Србије Томислав Николић на Кајмакчалану - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Србије Томислав Николић поручио је данас на обележавању стогодишњице битке на Кајмакчалану да је Србија искрено опредељена очувању и изградњи мира.

Николић је на централној свечаности, у оквиру Спомен-комплекса на истоименом планинском врху, казао да се данас изграђују добри односи са свим земљама света и да се са Кајмакчалана шаље порука да је слобода наша трајна тежња.

Председници Србије и РС Томислав Николић и Милорад Додик на гробљу српским ратницима на Зејтинлику. - Sputnik Србија
Николић: Србија нема разлога да се стиди када погледа иза себе (фото)

„Победама се поносимо, жртве принете на олтар слободе не заборављамо, а садашњост и будућност видимо у пријатељству и сарадњи и са оним државама против којих смо војевали — никад не освајајући туђе, увек бранећи своје“, истакао је Николић.

Како је рекао, Србија се данас уздиже, напредује, и не напуштајући своје слободарске идеје гради добре односе са свим земљама света.

Он је додао да је Кајмакчалан већ сто година симбол краја страдања и почетка коначне победе.

„Стојимо захвални у име стотину генерација у Србији чије постојање су наши преци изборили својим животом. Стојимо дубоко наклоњени пред сенама див-јунака“, истакао је председник.

Николић је подсетио да је битка на Кајмакчалану добила митску димензију и да се за њу месецима водила борба српске команде са савезницима и пре него што је она почела на бојном пољу.

Изложба Војвода Петар Бојовић - Sputnik Србија
Николић: Бојовић симбол оданости отаџбини и народу

Српска војска је, додао је, сачувала своје национално својство, сопствени опстанак као целине, аутономију и достојанство.

Он је истакао да је Кајмакчаланска битка, која се недељама одигравала, једна од најзначајнијих које је српска војска водила у својој историји и једна од пресудних у Првом светском рату.

Казао је још и да је та битка била најсуровија офанзива читавог солунског војног похода и да је завршена српском победом са веома високом ценом.

На крвавом попришту, како је истакао, за 24 дана, од 30. августа до 23. септембра, изгубили смо 4.438 људи.

Сенка - Sputnik Србија
Путевима дивова — Албанска голгота 100 година касније

Ипак, вест о слави и јунаштву српске војске преплавила је слободарски свет.

„Нарочито дивљење посвећено је пробоју Дринске дивизије, који је отпочео на данашњи дан пре сто година и завршио се коначним победоносним борбама 30. септембра“, рекао је Николић и додао да је та славна дивизија изгубила више од 3.800 људи.

Данас су ове повесне чињенице о слави блистави допринос Србије светској историји, победа која нас усправља у поносу и части, закључио је Николић.

Централна свечаност одавања почасти палим српским ратницима, којој су присуствовали бројни грађани, уприличена је у оквиру Спомен-комплекса на истоименом планинском врху у Македонији.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала