Вашингтон: Ако нешто крене лоше, окривите Русију

© REUTERS / Ammar AbdullahЉуди на мотору пролазе поред оштећеног камиона хуманитарне помоћи у Урм ал Кубри западно од сиријског Алепа
Људи на мотору пролазе поред оштећеног камиона хуманитарне помоћи у Урм ал Кубри западно од сиријског Алепа - Sputnik Србија
Пратите нас
Споразум који су „избоксовале“ руске и америчке дипломате за смањење насиља у Сирији „претворио се у мртво слово на папиру“ због игри оптужби коју је Вашингтон покренуо након ваздушног напада америчке коалиције на сиријску армију опкољену терористима ДАЕШ-а у Дејр ел Зору, наводи чешки лист „Литерарни новин“.
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров на заседању лидера СНГ у Бишкеку - Sputnik Србија
Лавров: САД се извиниле Асаду

Новине сматрају да је напад на Дејр ел Зор „отворио ново поглавље у сиријском рату“, што је многе навело да се запитају „зашто су уопште Сједињене Државе потписале Споразум са Русијом о заједничким активностима у Сирији“.

Споразум објављен 9. септембра отворио је пут за прекид ватре од којег је сирија војска одустала 19. септембра због више од 300 прекршаја побуњеничких група које подржавају САД. Напад на Дејр ел Зор који се догодио 17. септембра није помогао да се спаси договор.

Централна команда САД саопштила је да је напад био грешка. Уколико је то тачно „САД су практично признале да је Русија била у праву када је рекла да је тешко спроводити војну кампању у тако сложеном окружењу и да би џихадисти требало да буду подељени на оне које не треба нападати и оне који морају бити елиминисани“, истиче часопис.

То питање било је главни камен спотицања за Русију и САД, јер су обе земље покушавале да пронађу начин да поразе терористичке групе и покрену мировни процес у ратом разореној земљи. Москва је у више наврата тражила од Вашингтона да обезбеди списак такозваних умерених група и убеди их да се дистанцирају од екстремиста, али САД нису биле вољне да га направе.

Ситуација у Алепу, у Сирији - Sputnik Србија
Сиријска опозиција тражи од САД „план Б“

„Након једнонедељног прекида ватре са сигурношћу се може рећи да није остало много ’умерених‘ џихадиста у Сирији", истакао је чешки лист.

„Можда су то побуњеници који се боре са турском војском на северу Сирије, али то дефинитивно нису оне групе које је Запад до сада подржавао. Разликовање Ал Каиде и ’наших момака‘ постало је веома тешко, па је чак и Запад је то признао.“

Другим речима, Сједињене Америчке Државе нису успеле да испуне свој део договора Лавров-Кери, јер се чини да су и умерене и екстремне групе активно укључене у борбу. Из тог разлога амерички званичници оптужили су Русију и Сирију за напад на хуманитарни конвој у Алепу.

Министарство одбране Русије негирало је те оптужбе и изјавило да ни руска ни сиријска авијација није извршила тај напад. Министарство је касније објавило видео-снимак на којем се види да је камион побуњеника са минобацачем великог калибра био део конвоја. Министарство је навело је да су милитанти користили конвој као покриће.

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија
Русија тражи истрагу о нападима у Дејр ел Зору и на хуманитарни конвој УН

„Чини се да Сједињене Америчке Државе нису тако снажне у Сирији да би ’постављале правила игре‘, али Вашингтон има довољно могућности да поквари игру другима. Међутим, остаје нејасно колико дуго ће то моћи да раде“, истиче лист.

Као резултат тога „споразум Лавров-Кери, делимично захваљујући недавној игри оптуживања, претвара се у мртво слово на папиру, који неколико дана након потписивања више личи на Мински споразум“, закључује лист „Литерарни новин“.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала