Ђурић: Србија неће ћутати

© Sputnik / Радоје ПантовићДиректор канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић
Директор канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић - Sputnik Србија
Пратите нас
Директор канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је да је Влада Србије заузела политички став, а да треба да донесе и формалну одлуку како би огласила неважећом одлуку привремених косовских институција о конфискацији „Трепче“.

Ђурић је за ТВ Пинк истакао да Србија неће ћутати и да ће наставити да брани своје интересе и бори се да сачува „Трепчу“ и своју имовину, јер сматра да је то једино исправно.

Он је објаснио да косовске власти покушавају да се домогну имовине непроцењиве вредности, која се мери милијардама евра.

„Они овим покушавају да постигну неколико циљева, један важан циљ је да се домогну имовине непроцењиве вредности“, рекао је Ђурић.

Како каже, покушај отимања Трепче је ништа друго него „голо безакоње“ и зато је Влада Србије заузела политички став, засад, а вероватно ће већ почетком следеће недеље донети и формалну одлуку којом се одлука привремених институција о конфискацији Трепче оглашава неважећом.

„Наша порука је јасна, ми не признајемо одлуке о конфискацији. Предузимамо правне и политичке мере да то спречимо и зауставимо“, рекао је Ђурић додајући да он предлаже да се формално поништи таква одлука и да би о томе сутра требало да се разговара у влади.

Трепча, Косово - Sputnik Србија
Случај „Трепча“: Срби разматрају замрзавање активности у тзв. косовској скупштини

Такође сматра да треба помоћи Фонду за развој Србије који је већински акционар „Трепче“ како би покренуо арбитражни поступак.

„Сасвим сигурно ћемо помоћи Фонду за развој Србије који је већински акционар ’Трепче‘ да покрене арбитражни поступак“, рекао је Ђурић додајући да су се влади јавила нека од највећих имена међународног арбитражног права да добровољно узму учешће у одбрани Трепче.

Ђурић је објаснио и да тражи седницу СБ УН из рационалних и дипломатских разлога.

Наводећи да је било реакција што тражи седницу Савета безбедности, он је истакао да нема нереална очекивања и да не мисли да ћемо тамо решити све проблеме, али да мисли да је наша обавеза да то покренемо.

„Немамо право да ћутимо“, истакао је Ђурић објашњавајући да се овом одлуком мења и Резолуција 1244.

„Ако у Бриселу не може да се разговара, морамо понудити алтернативно место за разговор“, сматра Ђурић који додаје да то неће решити све проблеме, али да је обавеза Србије да их тамо покрене.

Он је истакао и да су грађани на КиМ јединствени у ставу да одбране „Трепчу“.

„Важно је што су се грађани на КиМ, неподељено, окупили око одбране тога. Јединствено и слога су увек у оваквим ситуацијама били преко потребни“, рекао је Ђурић додајући да су Албанци потпуно јединствени у отимању.

Трепча, Косово - Sputnik Србија
Српска Трепча у албанским рукама

Како каже, са друге стране имамо „Чедомира Јовановића, Борка Стефановића и разне друге аналитичаре који су мобилисани и не кажу ниједну реч против отимања ’Трепче‘, али нападају пре свега Владу и премијера, јер се супротставља отимању ’Трепче‘“.

„Они штете позицији Србије, а када треба заштитити наше интересе — мањи су од маковог зрна“, рекао је Ђурић.

„Ми ћемо се борити да сачувамо ’Трепчу‘. Борићемо се да сачувамо нашу имовину зато што је то једино исправно“, поручио је Ђурић.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала